Doodgewoon

Doodgewoon
Categorieën: , ,
Publisher:

“Doodgaan hoort bij het leven en is daarom doodgewoon”.

In dit prachtige voorleesboek staat één thema centraal dat van allerlei kanten bekeken wordt: “de dood”. Denk aan hoe erg je iemand kunt missen die is overleden, iemand die zelf voor de dood kiest, waar iemand die is overleden naar toe gaat en hoe de dood vorm krijgt in andere culturen zoals fiesta de los muertos. 

In drie woorden

Meeslepend, informatief, troost

In meer woorden

Voor kinderen, en soms ook voor volwassenen, is de dood een lastig onderwerp. Maar toch hoort het bij het leven. Want vroeg of laat krijgen we er mee te maken. Denk maar aan je huisdier, grootouders of een buurman. Bette Westera laat op een luchtige manier alle kanten van de dood aan ons zien. Dit is haar wel toevertrouwd want al eerder ging zij grotere thema’s zoals scheiden niet uit de weg.  Door het eerlijke en herkenbare taalgebruik in de gedichten is te lezen dat doodgaan bij het leven hoort en dat doodgaan daarom eigenlijk doodgewoon is. Maar ook moeilijke dingen rondom de dood komen aan de orde zoals het overlijden van een kind of iemand die zelf de keuze maakt om uit het leven te stappen. Het mooie aan dit boek is dat we ook kennismaken met de rituelen rondom het overlijden in andere landen. Denk hierbij aan Fiesta de los muertos of het mummificeren bij de Egyptenaren. Een prachtige verzameling van gedichten die troost bieden voor jong en oud. 

Het gedicht “Altijd overal” is door Tom Kestens overgezet op muziek en hierbij is een mooie videoclip gemaakt die je hier kan bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=Mc48Ll-xtx0&feature=youtu.be 

De schitterende illustraties van Sylvia Weve zijn een waardevolle toevoeging aan de gedichten. Deze bieden tegelijkertijd ook mogelijkheden om een gesprek met het kind aan te gaan rondom het overlijden. Het prentenboek is aan te raden voor kinderen vanaf 10 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Een reactie op “Doodgewoon

  1. Emma zegt:

    Bedankt voor de goede voorleestip! Mijn kids zijn nog niet veel in aanraking gekomen met de dood, begrafenissen of uitvaartverzorging. Ik denk dat het belangrijk is om hen hierop voor te bereiden, mocht het ooit onverwachts wel gebeuren. Ik zal eens kijken of ik het boek kan vinden. Wat goed dat er ook andere culturen besproken worden, dat maakt het boek nog waardevoller.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *