Duupje

Duupje is terug!

Hoi, Ik ben Pieter-Jan Dubois, maar iedereen noemt mij “Duupje”. Ik ben 10 jaar en zit in het vierde leerjaar. Ik heb nooit goede punten, behalve op turnen. Vorig jaar was ik zelfs gebuist (of is het gebuisd?) op rekenen. Het liefst van al haal ik grapjes uit. Maar de meester kan er meestal niet om lachen. Ik maak altijd speciale dingen mee. Toen ik geen coole jeans met gaten kreeg, kocht Bonneke die voor mij. Maar ze liet de gaten dichtnaaien. Of die keer dat ik van mama niet naar buiten mocht gaan. Ik ben dan maar uit mijn raam gesprongen en had een hersenschudding! Ik ben dus heel vaak het duupje. En in mijn dagboek lees je daar alles over!

In drie woorden

Vernieuwde klassieker, plezant

In meer woorden

Pieter-Jan Dubois is een guitig kereltje van 10 jaar. Hij hangt graag de komiek uit maar zijn grapjes zijn vaak niet zo handig getimed. Daardoor is hij veelvuldig de dupe van zijn eigen joligheid. Daar dankt hij zijn bijnaam “Duupje” aan.

Het gaat hier om korte, steeds afgeronde verhaaltjes over het leven van Duupje. Ze spelen zich af op school, thuis en bij zijn oma Bonneke. Duupje is gek op zijn oma, hij kan met haar lachen en ze geeft hem de ruimte. Van haar mag hij wel een coole jeans met scheuren, die ze overigens wel eerst dicht laat naaien.

Op school kan hij niet goed meekomen, zijn meester is nogal een zuurpruim en begrijpt hem niet. Duupje krijgt vaak de schuld en moet veel strafwerk schrijven. Hij houdt niet van leren, leest nooit een boek en heeft een bloedhekel aan rekenen. Thuis heeft hij dagelijks bonje met zijn tiener-zus Greet. Ze maken ruzie om alles en helaas voor Duupje delft hij vaak het onderspit.

De persoon Duupje sluit je al gauw in je hart, hij mag dan een belhamel zijn, als je leest hoe lief hij voor oma Bonneke is ben je gelijk verkocht. Geen mens kan lang boos blijven op hem.

Duupje is gecreëerd door de vader van An Swartenbroekx, Rene. Hij bedacht  dit personage al in 1982 en het werd een succes. Vooral in Vlaanderen is Duupje erg bekend geworden. De BRT zond er des tijds ook TV opnames over uit.

An Swartenbroekx zet met de uitgave van dit boek Duupje weer in de schijnwerpers. Ze heeft de verhaaltjes wel aangepast aan de huidige tijd. Zo speelt  Duupje games met zijn vriend en heeft zijn zus een GSM (die hij zelf ook graag zou willen maar natuurlijk niet krijgt, anders zou Duupje geen Duupje zijn)

Duupje haalt veel kattenkwaad uit en kan in zijn onbenul volwassenen een spiegel voorhouden door op verkeerde momenten de pure waarheid te vertellen. Dit leidt vaak tot hilarische situaties waarbij je als lezer steeds gniffelend zit te genieten. Zoals tijdens het bezoek van tante, een nogal opschepperige, vervelende dame.

Wat ook zeer charmant is aan dit boek is het Vlaams, de uitdrukkingen, het Belgische woordgebruik, zo mooi. Woorden als kleed (jurk), vuurke stook, kuisen, plezant, gebuisd, etc., komen veelvuldig voor. Het boek is eigenlijk geschreven in Vlaamse spreektaal.  Ik vind dat prachtig. De illustraties zijn goed in balans met de tekst en fraai uitgevoerd in oranje- wit tinten. Het zijn er ook lekker veel waardoor het boek erg toegankelijk is voor de doelgroep. En wat is de cover grappig!

Heb jij ook graag de lachers op je hand en zitten je ouders weleens met hun handen in het haar omdat ze niet meer weten wat ze met je aan moeten? Lees dan over Duupje, en ontdek dat een gouden hartje samen kan gaan met ondeugende streken. Vanaf ongeveer 8 jaar.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *