Een aap op de wc

“Voor de dieren in de dierentuin maakte het niet uit of de bommen per ongeluk of expres waren gegooid. Zij zaten in hun hokken en konden nergens naartoe toen boven hun hoofd een oorlog losbarstte.”

De dierentuin ging verhuizen. In de zomer van 1940 zouden de dieren in een feestelijke stoet van de oude plek in het centrum naar de nieuwe aan de rand van de stad trekken. Het liep anders. Op 10 mei vielen de Duitsers Nederland binnen. Er kwamen bommen op de dierentuin terecht en de binnenstad vloog in brand. Dieren stierven of moesten worden afgeschoten wegens ontsnappingsgevaar. Andere liepen los in de stad. Zebra’s graasden op de Diergaardesingel en in de Singel zwommen zeeleeuwen. Van een zorgvuldig geplande verhuizing kwam niets terecht. De dieren moesten zo snel mogelijk worden overgebracht naar de nieuwe dierentuin.

In drie woorden

Ontroerend, waargebeurd en informatief

In meer woorden

Een aap op de wc vertelt het waargebeurde verhaal van de dierentuin in Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De dierentuin zou in de zomer van 1940 verhuizen, maar dat veranderde toen op 10 mei 1940 Rotterdam werd gebombardeerd door de Duitsers. De stad stond in brand en veel dieren overleefden het bombardement niet.

In dit boek maak je kennis met de bewoners van Diergaarde Blijdorp. De dieren uit de dierentuin worden één voor één aan je voorgesteld. Tussendoor krijg je informatie over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen die deze oorlog had op de dierentuin. Het boek zit vol met thema’s als het bombardement, het leven tijdens de oorlog en rouwverwerking. Het is geschikt om te lezen voor kinderen vanaf 10 jaar.

De illustraties van Martijn van der Linden zijn indrukwekkend. Hij geeft de dieren in de dierentuin een gezicht. In combinatie met de verhalen over deze dieren, maakt dat dit boek je enorm raakt.

Wij van het Kinderboekenjournaal zijn niet de enige die enthousiast zijn over dit boek. In 2016 is Een aap op de wc bekroond met de Zilveren Griffel.

the gravatar profile photo

Blog auteur Reina Loonstra - Douma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *