Een avontuur van de Dappere Ridster – Sint zit vast

Als je die nacht wakker was geworden en uit het raam had gekeken, dan had je iets heel bijzonders gezien!

Sinterklaas is in het land! De ridster vindt het een heerlijke tijd en hoewel ze er eigenlijk te groot voor is, zet ze toch haar laars. Als ze midden in de nacht toevallig wakker wordt en even gaat kijken – alleen omdat ze dorst had, heus niet uit nieuwsgierigheid – is Sinterklaas nog niet geweest. De ridster heeft het gevoel dat ze poolshoogte moet gaan nemen.

Haar gevoel blijkt te kloppen: als ze door de donkere straten fietst, hoort ze iemand om hulp roepen. Het is Sinterklaas! Hij zit diep in de problemen, of eigenlijk diep in één probleem: een schoorsteen. De arme goedheiligman zit muurvast en de ridster krijgt hem er in haar eentje niet uit. Wat nu?

In drie woorden

warm, grappig, eigentijds

In meer woorden

De dappere ridster kennen we natuurlijk al uit de sprookjesbundel ‘Het Kattenmannetje’ en de verhalenbundel ‘Avonturen van de dappere Ridster’. In dit nieuwe avontuur moet de dappere ridster een heel belangrijk persoon redden, namelijk Sinterklaas.

Het is Sinterklaastijd en ook de dappere ridster zet haar laars en doet er een verlanglijstje in en een wortel voor Ozosnel. Ze gaat naar bed, maar ze kan niet slapen. Haar zesde ridsterzintuig geeft haar het gevoel dat ze naar buiten moet om een ronde te maken. Dus trekt ze weer haar harnas aan en stapt op haar fiets om een rondje te fietsen. Dan ziet ze Ozosnel staan en hoort ze iemand ‘Help’ roepen. Sinterklaas blijkt vast te zitten in de schoorsteen. De dappere ridster probeert hem los te krijgen , maar dit lukt met geen mogelijkheid. En dat terwijl de Sint een hoop moet doen 😉 Ze heeft hulp nodig. Waar zijn de Pieten? De dappere ridster springt op haar stalen ros en gaat naar het Grote Pietenhuis. Is ze op tijd terug bij Sinterklaas?

Wat heeft Janneke Schotveld weer een heerlijk origineel en eigentijds verhaal geschreven. Geweldig om (voor) te lezen als Sinterklaas weer in ons land is. De hoofdstukken zijn kort, bevatten geen moeilijke woorden maar er staan wel leuke woordgrapjes in. Ook komen het Sinterklaasjournaal, Pieten met verschillende huidskleuren en het Grote Pietenhuis voor in het verhaal.

De illustraties zijn van Milja Praagman. Mooie sfeervolle tekeningen, sommige paginagroot en anderen weer wat kleiner met blauw als accentkleur, brengen het verhaal tot leven.

Ken je de dappere ridster nog niet, dan is dat helemaal geen probleem want voorin het boek wordt uitgelegd wie ze is. En wil jij misschien zelf een dappere ridster worden, dan vind je achterin het boek nog eens 4 tips (waar iedereen wat aan heeft).

Een fantastisch grappig Sinterklaasverhaal om voor te lezen vanaf zes jaar en zelf te lezen vanaf acht jaar.

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *