
“Ken je het verhaaltje al van Roodkapje en de wolf? Blader dan snel verder en lees het spannende vervolg…”
En ze leefden nog lang en gelukkig … Althans, dat wordt ons aan het einde van een sprookje verteld. Maar wat als het verhaal nog niet is afgelopen? Hoe zou het verder gaan met jouw favoriete sprookjesfiguren? In dit eigentijdse vervolg op een eeuwenoud sprookje kampt Roodkapje met angsten, heeft de wolf zijn maaltijd niet zo goed verteerd en beleeft grootmoe haar tweede jeugd…
Een boek over angsten overwinnen en vriendschap sluiten. Voor kleine én grote curieuzeneuzen en sprookjes-fanaten, met een fijn hoekje af.
In drie woorden
Origineel, eigentijds, verrassend
In meer woorden
De slotzin van de meeste sprookjes luidt: ‘En ze leefden nog lang en gelukkig”. Is het ooit bij je opgekomen hieraan te twijfelen? Waarschijnlijk niet!
In dit verhaal borduurt de auteur voort op het lange en gelukkige leven dat voor Roodkapje in het verschiet zou liggen, aldus het einde van het aloude verhaal. Maar niets blijkt minder waar. Want voor Roodkapje pakte het allemaal anders uit. In plaats van gelukkig te zijn met de goede afloop van haar angstaanjagende avontuur blijft het verleden aan haar knagen. Ze zit zogezegd met een onverwerkt trauma en is alle vertrouwen in mens en dier kwijt. Uit angst voor herhaling blijft ze daarom liever binnen. Dit tot grote wanhoop van haar moeder en grootmoeder die het niet langer aan kunnen zien hoe hun (klein) kind langzaam zit te verpieteren. Daarom verzint grootmoeder iets waarmee ze Roodkapje uit huis hoopt te lokken. Of het haar lukt om de slotzin van het oude sprookje uiteindelijk dan toch te kunnen laten kloppen lees je in dit boek. Een anders dan anders sprookje, gebaseerd op het echte leven.
Eigenlijk gaat het verhaal over het belang van vriendschap, liefde, vertrouwen (in jezelf) en de toekomst. Dit wordt mooi in beeld gebracht, en is zeker ook af te lezen aan de grote, kleurige afbeeldingen. Er zit veel humor en creativiteit in. Zoals bijvoorbeeld Roodkapje in de vorm van een rode lamp als er bij haar een lichtje gaat branden. De tekst is geschreven op rijm, de letters zijn groot en zwart met af en toe een dikker en groter woord in het rood. Een sterretje boven het woord verwijst naar een (grappige) uitleg ervan verderop in de tekst. Qua lay-out is er een duidelijke structuur in de opzet, een bladzijde tekst met daarnaast een bladzijde met een illustratie zo groot als het blad zelf. Heel mooi gedaan!
De moraal van het verhaal: het echte leven blijkt geen sprookje maar dan toch toch wel een wonderlijke rit…
Dit prentenboek is het eerste boek dat Astrid Van der Schueren en Sanny Winters samen hebben gemaakt. Auteur en illustrator delen een passie voor klassiekers, hebben gevoel voor humor en zijn creatief. Het is ze gelukt dit tot uiting te laten komen in dit sprookje dat net een tikje anders is.
Met een knipoog naar het echte leven gezien vanuit een sprookje. Voor doorzetters en levensgenieters vanaf een jaar of 4.