Extreem weer

Met meer dan 50 flapjes, lees maar gauw wat er achter staat!

Van torenhoge tornado’s tot dodelijke droogte: kijk achter de flapjes en ontdek extreme weertypes en waarom ze voorkomen.

In drie woorden

informatieclusters, compact, interessant

In meer woorden

Weersomstandigheden hebben veel invloed op ons dagelijks leven. Onder bepaalde omstandigheden willen we een bepaald soort weer. Maar we hebben er geen invloed op. We zijn, zoals weleens gekscherend gezegd wordt, afhankelijk van de weergoden. Wel weten we waar we heen willen als we warmte zoeken of juist kou. Maar meer dan dat zit er niet in. En dat is waarschijnlijk maar goed ook.

Dit flapjesboek gaat over het weer. Het bevat meer dan 50 flapjes. Het concept is als volgt: lees de vraag op het flapje, doe het flapje omhoog en vindt het antwoord op de vraag. Veel (extreme) weertypes worden op deze manier uitgelegd in dit boek. De informatie is erg leerzaam.

Persoonlijk vind ik de flapjes op de afgebeelde tornado het spannends. Ik vind het interessant om te lezen hoe zo’n tornado ontstaat en in welke gebieden we deze indrukwekkende wervelwinden kunnen verwachten. Maar ook achter de andere flapjes vinden we op veel weervragen het antwoord. De tekeningen helpen goed bij de uitleg die de tekst biedt. Doordat de tekst steeds vrij compact is voelt het ook niet als zwaar of veel terwijl je er wel heel veel van opsteekt. De illustraties beslaan de volledige pagina en hebben een wisselende hoofdkleur. De pagina over droogte is bijvoorbeeld afgebeeld met veel geel en oranje terwijl de bladzijde over kou heel licht getint is.

Het boek sluit af met een stukje over de huidige klimaatverandering die gepaard gaat met steeds extremer wordende weersomstandigheden. Je krijgt ook tips over hoe jij je bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een beter milieu. 

Het gaat hier om de Nederlands uitgave van een Engels boekje (Look inside wild weather). Els Peeters heeft het vertaald.

Het is geschikt voor leergierige kinderen vanaf een jaar of 7 die meer willen weten over het weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *