Geheim op zee

‘Helaas kan je zusje niet mee Zeger. De leiding van de vloot betaalt ons maar voor één scheepsjongen. Bovendien kunnen ze meisjes helemaal niet gebruiken aan boord.’

Het is 1595. Weesjongen Zeger mag mee op de eerste Nederlandse zeereis helemaal naar Oost-Indië. Hij wil zijn tweelingzusje Maartje graag meenemen, maar vrouwen zijn niet welkom aan boord. Daarom verzint Zeger iets waardoor Maartje stiekem toch mee kan.
Vanaf het vertrek houdt een van de matrozen Zeger scherp in de gaten. Algauw komt Zeger erachter dat deze zeebonk kwaad in de zin heeft. Kan hij dat voorkomen en zijn zusje redden?

In drie woorden

Historisch, spannend, AVI-lezen

In meer woorden

Heb jij zin in een duik in de tijd? Dan is de gelijknamige serie ‘Duik in de tijd van’ echt iets voor jou. Hoe leefden kinderen eigenlijk vroeger? Duik in de tijd van… de prehistorie, ridders, kinderarbeid in Nederland en onze bevrijding met deze boekenserie van uitgeverij Zwijsen. Deze serie brengt geschiedenis echt tot leven. Het boek begint met slimme weetjes. Op de achterflap van ieder boek vind je een tijdbalk. Het boek vermeldt ook verwijzingen naar sporen van de verschillende tijden in de omgeving van nu. Kortom, met deze boeken maak je een reis door de tijd zonder tijdmachine.

Het boek begint met een stukje achtergrond informatie over de periode waarin het boek zich afspeelt. Daar lees je over waarom er weeshuizen waren en hoe het leven daar was. Daarna volgt er een dubbele bladzijde waarin verteld wordt hoe een kind in deze tijd, rond 1590, leeft. Waar zou je dan wonen, wat eet je en welke kleding draag je? Deze informatie is fijn om te lezen, voordat je met het verhaal gaat beginnen.

Het verhaal gaat over Zeger, een jongen die in een weeshuis in Amsterdam woont. Zijn grote droom is werken en varen op het schip ‘De Amsterdam’. Wanneer hij een kijkje in de haven neemt, ontmoet hij zeeman Corneel. Hij heeft vroeger ook in het weeshuis gewoond en wil een goed woordje voor Zeger doen, zodat hij mee mag op het schip. Zeger is dolblij, totdat hij hoort dat zijn tweelingzus Maartje niet mee mag. Op een schip zijn vrouwen niet toegestaan. Samen bedenken ze een list, zodat Maartje toch aan boord kan. Wanneer Maartje jongenskleding aandoet, lijkt ze namelijk erg op haar broer. Zo wisselen ze elkaar af aan boord. Een van de matrozen houdt Zeger in de gaten en is iets gemeens van plan. Zeger en Maartje proberen dit te voorkomen, maar of dat gaat lukken?

Het leuke van dit boek is dat je, terwijl je het spannende verhaal leest, veel leert over hoe het aan boord van een koopvaardijschip aan toe gaat. Je leest hoe ze slapen, waar ze naar de wc gaan en wat ze doen op een dag. Deze informatie is subtiel in het verhaal verwerkt. De mooie en kleurrijke illustraties vullen het verhaal mooi aan.

Duik in de tijd van – Geheim op zee is een prachtig boek voor kinderen vanaf 9 jaar die van spannende geschiedenisverhalen houden.

the gravatar profile photo

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *