Het geheim van het Nachtegaalbos

Het geheim van het Nachtegaalbos
Categorieën: ,
Author:
Publisher:

‘Het is een nieuw begin,’ zei vader.

1919. Na de dood van haar broertje verhuist de twaalfjarige Henrietta met haar familie vanuit Londen naar een oud huis aan zee. Het gezin probeert de draad weer op te pakken, maar dat is moeilijk. In het bos achter het huis maakt Henriëtta kennis met Mot, een mysterieuze vrouw. Verhalen en sprookjes raken verwikkeld met de realiteit wanneer Henriëtta ontdekt welke geheimen het oude huis herbergt. Zal ze het mysterie kunnen ontrafelen en haar familie redden?

In drie woorden

Aangrijpend, verbeelding, fantasie

In meer woorden

Na de dood van haar broer Robert, verhuist Henriëtta van 12 met haar ouders, zusje ‘Biggetje’, en juf Jane van Londen naar een oud huis. Ze hopen daar een nieuwe start te maken en samen over het verlies heen te komen. Maar haar moeder voelt zich helemaal niet goed en en trekt zich terug op haar kamer. Henriëtta mag van de dokter niet bij haar komen, omdat ze strikte rust nodig heeft. Haar vader vertrekt voor zaken naar het buitenland en zo blijft Henriëtta alleen met haar kleine zusje en juf Jane achter in het grote huis. Met haar moeder gaat het alleen maar slechter; ze wordt door de dokter met pillen kalm gehouden. Henriëtta wil graag helpen, maar ze wordt buitengesloten.

Henriëtta leest heel graag sprookjesboeken en heeft een grote fantasie. Als ze op een dag door het bos achter de tuin dwaalt, ontmoet ze een vrouw die in een woonwagen woont. Eerst denkt ze dat ze een heks is, maar al snel komt ze erachter dat ‘Mot’ een hele lieve vrouw is, die ook een groot verlies heeft geleden.

De dokter die haar moeder behandelt, wil haar moeder op laten nemen in een kliniek. Als dan ook nog haar kleine zusje Biggetje ergens anders wordt ondergebracht, beseft Henriëtta dat alleen zij ervoor kan zorgen dat de familie bij elkaar blijft. Samen met Mot bedenkt ze een plan.

Dit ontroerende verhaal houdt je vanaf bladzijde één in de greep. Het geeft mooi weer hoe fantasie en sprookjes kinderen kunnen helpen om om te kunnen gaan met nare gebeurtenissen. Zo ziet Henriëtta in haar verbeelding haar broer Robert voor zich en door hem durft ze meer actie te ondernemen om haar moeder te redden van de dokter en het gesticht.

Een intens mooi verhaal over een moedig meisje wat nog lang in je hoofd blijft zitten. Het sleept je mee en houdt je in de greep.

Voor kinderen vanaf 10 jaar.

 

 

 

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *