Gered

Gered
Categorieën: , ,
Publisher:

‘Smeltend ijs, het water stijgt.
De zee wordt woest en groot.
Een erge overstroming dreigt.
Bouw bliksemsnel een boot!’

De zee stijgt en het ijs blijft smelten.
Ik moet iets doen, denkt Arend.

De andere dieren maken zich weinig zorgen.
‘Het is wel vaker warm geweest’, zegt het wildebeest.
‘Bemoei je met je eigen zaken’, sist de slang.
‘Ik houd het hoofd wel boven zee’, grapt de giraf.
Geen dier dat Arend gelooft. Wat nu?

In drie woorden

Actueel, spannend, verbnding

In meer woorden

Waar Arend zijn leven heel vredig begon, merkt hij al snel dat de zee heel onstuimig aan het worden is.. Wanneer zijn nest wegdrijft, is het tijd voor Arend om te vliegen. Vanuit de lucht ziet hij een losgeslagen ijsschots en het ijs dat maar blijft smelten. Het water stijgt, zelfs zover dat het tot aan het randje van het bos loopt. En daar blijft het niet bij… maar de andere dieren? Die lijken zich niet zo’n zorgen te maken. Totdat Arend in de verte iets ziet… Zou het iemand zijn die Arend kan helpen?

Aan de veranderingen in ons klimaat kunnen we merken dat de aarde opwarmt, maar we wonen op een plek waar dat voor kinderen minder zichtbaar is. Hoe anders is dat op de polen, waar de ijskappen smelten? De opwarming van het klimaat is een onderwerp wat voor jonge kinderen moeilijk grijpbaar is. Dit boek brengt dit onderwerp meer binnen de belevingswereld van kinderen. Door het verhaal door dieren te laten vertellen, speek je ook de jongste kleuters aan. Want wat moeten we doen zodat de orang-oetan droge voeten zal houden en de ijsbeer kan blijven wonen op de Noordpool?

       

De tekst, geschreven door Bette Westera, is op rijm geschreven. Dit geeft een ritmisch gevoel en het geeft je de kans om het kind te laten raden welk rijmwoord er volgt. Doordat de korte teksten onderaan de pagina te vinden zijn, krijgen de paginagrote illustraties veel aandacht. Door gebruik te maken van weinig details op de achtergrond, wordt de focus op de dieren en hun probleem gelegd. Deze achtergrond geeft je wel een duidelijk beeld van waar je bent in het verhaal: het hete zand van een woestijn of tussen de lianen in de jungle. 

Voor alle wereldredders vanaf 4 jaar. 

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *