Gevaar in het plantenrijk

Duik snel in dit boek en daarna ben jij een echte botanicus!

Iedereen kent de brandnetel, de stekelige distel of de jeukende rozenbottel: planten die je zo in het park of in het bod tegenkomt. Maar wist je dat er vleesetende planten bestaan die insecten, spinnen en soms zelfs kikkers oppeuzelen? En dat er planten zijn die bijtende en stekende mieren naar zich toe lokken om zich zo te beschermen tegen dieren die aan hun bladeren willen knabbelen?

In drie woorden

Informatief, kleurrijk, verrassend

In meer woorden

Ons plantenrijk kent vele geuren en kleuren, die ons ook enorm kunnen bedriegen. Denk maar eens aan het Lelietje-van-dalen. Deze ziet er prachtig uit. Maar als jij per ongeluk het sap in je mond krijgt, ook al is het maar een klein beetje, dan kun je flink ziek worden. Nu hoef je niet meteen bang te worden voor bloemen en planten. Want er zijn ook vele planten die hartstikke handig zijn en zelf levens kunnen redden. Dit laatste doet o.a. het vingerhoedskruid. Daarin zit het stofje digoxine wat gebruikt wordt bij mensen met hartproblemen, omdat dat stofje ervoor zorgt dat het hart weer beter gaat kloppen. Dit en nog veel meer waanzinnige weetje vind je allemaal in dit boek.

Mátyás Bittenbinder en Barend Last hebben samen met Rogier van Vught dit informatieve boek geschreven. Rogier is botanicus en plantenexpert bij Hortus botanicus Leiden. Hij vertelt de meest spectaculaire weetjes in de “wist-je-datjes”. Het boek is ingedeeld in 5 delen, met ieder een eigen onderwerp zoals planten in Nederland, geneeskrachtige planten en over mens en planten. Ieder deel begint met een verhaal en vervolgens worden we ondergedompeld in de informatie. Naast de informatie en de wist-je-datjes staan er ook vragen in die je aan het denken zetten, zoals: waarom hoort een hond eigenlijk niet bij het plantenrijk? Een simpele vraag, maar waarom is een dier eigenlijk geen plant?

     

De kleurrijke illustraties zijn gemaakt door János Bittenbinder en Dagmar Heikens. Deze worden afgewisseld met foto’s, die de bloemen en planten duidelijk laten zien. Door de duidelijke foto’s en de toelichtingen zal je bloemen- en plantenkennis enorm worden uitgebreid, waardoor je gevaarlijke planten ook eerder zult herkennen!

Voor iedere botanicus in de dop, vanaf 7 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *