Haas redt het bos

Haas redt het bos
Categorieën: , ,
Tags: , ,
Publisher:

“‘E-mail!’ roept Radijsje. ‘Met internet!’. En meteen maakt ze weer een foto.
Wat e-mail is, weet Haas niet, maar hij hoeft ook niet te weten wat het is.”. 

Op een dag verschijnt er een vreemde vogel in het bos. Niemand weet wie het is. Het is Radijsje de Paradijsvogel en ze komt uit de stad. Haas vindt het altijd leuk om nieuwe vrienden te maken, dus hij geeft haar een mooie tour langs al zijn vrienden en mooie plekjes in het bos. Paradijsvogel vindt alles in het bos GEWELDIG en maakt met haar telefoon overal selfies voor haar vrienden. Haas vindt dat wel een beetje gek, maar belooft dat hij ook aan haar vrienden een rondleiding wil geven. Alleen blijkt Radijsje meer vrienden te hebben dan Haas had verwacht en ze gaan niet allemaal even goed om met het bos. Kunnen haas en zijn vrienden alle problemen in het bos oplossen?

In drie woorden

Realistisch, vriendschap, zet-je-aan-het-denken

In meer woorden

Haas redt het bos laat ons kennismaken met dieren uit de vooruitstrevende stad en de dieren in het bos. De dieren in het bos hebben nog nooit gehoord van selfies, e-mail en volgers. Haas is wel zo lief om Radijsje een rondleiding te geven en zal dit ook doen wanneer haar vrienden komen. De dieren hebben alleen niet door dat er zoveel vrienden langs zouden komen. Binnen de kortste keren is het bos een chaos en is de worteltjestaart van Big al snel op. De lezer krijgt in dit voorleesboek te maken met verschillende actuele onderwerpen zoals social media, toerisme, boomkap en vervuiling. Dit biedt mooie openingen voor een gesprek.

Annemarie Bon heeft al verschillende boeken over Haas geschreven waarbij hij iedere keer een ander avontuur beleeft. Een jaar lang feest met Haas was kerntitel van de Kinderboekenweek 2014. Je kunt de boeken over Haas los van elkaar lezen, maar ik kan je zeker aanraden om ook de andere delen te lezen. Haas redt het bos komt, vind ik, op het juiste moment. Besef kweken bij de kinderen is een goed begin. We zijn samen verantwoordelijk voor onze aarde. 

De verhalen zijn op een fijne manier geschreven waardoor ze gemakkelijk leesbaar zijn en er geen lastige woorden in voorkomen. De illustraties, gemaakt door Gertie Jaquet, zijn werkelijk zeer aantrekkelijk en kleurrijk. Soms een kleine strooi-illustratie en vervolgens een pagina vullende afbeelding. Deze speelse afwisseling maken het verhaal en de beleving als luisteraar volledig. Haas redt het bos is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. 

Houd jij van appeltaart? Dan komt dat goed uit! Big deelt haar geheime appeltaart recept met je.
Bij dit boek hoort ook een prachtige kleurplaat die je hier kunt downloaden.

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *