Haas, wat doe je nu?

“Mees!”
“Wat is er, Haas?”
“Mijn ei is uit!
Ik heb nu ook een jong!”

Mees zit op haar nest.
“Ik wil ook een nest,” zegt Haas.
“Doe je best!” lacht Mees.
Haas maakt een nest.
“Daar moet een ei in,” zegt hij.
“Doe je best!” lacht Mees weer.
“Kijk, een ei!” roept Haas dan blij.
Nee maar, hoe kan dat?

In drie woorden

Humor, avontuurlijk, natuur

In meer woorden

Haas verveelt zich, maar dan hoort hij dat Mees een nest heeft gebouwd en dat er ook al een ei in ligt. Dan weet Haas wat hij gaat doen: een nest bouwen. Hij sleept takjes en twijgjes naar de boom en begint met het bouwen van zijn nest, aan de voet van de boom. Maar dat valt nog niet mee. Het enige wat er nog mist is een ei. Als Haas wel twintig rondjes door het bos heeft gerend ziet hij plotseling dat er een ei in zijn nest ligt. Een lichtblauwe met bruine vlekken. Na een tijdje te hebben zitten broeden, komen er scheuren in het ei en… komt er iets uit het ei gekropen. Kleine Haas is geboren! Maar… is het wel een haas?

Haas, wat doe je nu? is een samenleesboek waarbij beide lezers aan het begin van het verhaal een keuze kunnen maken wie ze willen zijn in het verhaal: Mees, Haas of Vos. De tekst van Mees en Vos is geschreven op AVI M3 en is duidelijk te herkennen omdat het dikgedrukt is. De tekst van Haas heeft langere zinnen en is geschreven op AVI M4 niveau. Het is een mooi maar ook grappig verhaal, waardoor je soms even een leespauze moet nemen om te lachen. 

De illustraties geven weer wat er op dat moment gaande is. Doordat er bijna geen gebruik wordt gemaakt van een achtergrond, springen de dieren er uit. 

Voor alle lezers met AVI M3 of M4 niveau. 

Lees ook onze andere samenleestip: Met opa de boot in.

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *