Het Bamboemeisje

‘Er is een liefde die veel groter is dan alles. Groter dan waar jij en ik van zijn gemaakt. Groter dan we gewend zijn. Groter dan de tijd en groter dan de dood. Die liefde is niet zonder naam. Vrijheid, dat is die liefde.’

Op een dag vindt een oude bamboesnijder tussen de bamboe een klein meisje. Hij en zijn vrouw kunnen hun geluk niet op. Ze zorgen voor haar alsof ze hun eigen kind is.

Maar als Jie oud genoeg is om te trouwen, wil ze haar ouders niet verlaten. Voor iedere man die om haar hand komt vragen, bedenkt ze daarom een opdracht die onmogelijk te volbrengen is. Tot er een jongen komt op wie Jie verliefd wordt. Hoe kan ze nu kiezen tussen hem en haar ouders?

In drie woorden

Betoverend, sprookjesachtig en poëtisch

In meer woorden

Het sprookje begint bij een meisje op de maan. Ze kijkt naar de aarde om te zien wat er in het Japanse dorpje Oi gebeurt. Een oude bamboesnijder vindt daar in het veld een klein meisje. Ze past in de kom van zijn hand. Zijn vrouw en hij zijn heel blij, want zelf zijn ze kinderloos gebleven. Ze noemen het meisje Jie, het eerste woordje dat ze sprak. Jie groeit op tot een mooie jonge vrouw en veel mannen willen met haar trouwen. De mannen noemen haar geen Jie maar De Stralende Prinses Van Het Soepele Bamboe: Nayotake no Kaguya-hime.

Voor de mannen die met Jie willen trouwen, verzint zij onmogelijke opdrachten, zodat ze hen kan afwijzen en niet hoeft te trouwen. Maar dan ontmoet ze een jongen, die de zoon van de keizer blijkt te zijn. Ze is verliefd op hem, maar ze kan niet met hem trouwen; ze heeft een geheim….

Edward van de Vendel liet zich inspireren door een Japans sprookje uit de negende eeuw. In poëtische, beeldende taal vertelt hij het verhaal. Mattias de Leeuw heeft zich voor de vele illustraties laten inspireren door oude Japanse prenten en kalligrafie. Samen zorgen ze voor een betoverende vertelling in woord en beeld over de liefde.

Niet alleen de taal, maar ook de opbouw van het verhaal is bijzonder. Het sprookje over de liefde tussen het bamboemeisje Jie en de jonge keizer is ingebed in een kaderverhaal waarin een meisje op de maan Jie in de gaten houdt en commentaar geeft op de gebeurtenissen. Uiteindelijk passen beide verhalen op een verrassende manier in elkaar.

Een betoverend mooi verhaal voor iedereen vanaf 10 jaar.

 

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *