Het boek van alle dingen

Het boek van alle dingen
Categorieën: , ,
Auteur:
Uitgeverij:

“Thomas zag dingen die niemand anders zag. Hij wist niet hoe dat kwam, maar het was altijd zo geweest.”

Bij Thomas thuis wordt iedere dag uit de Bijbel voorgelezen. Hij kent al hele stukken uit zijn hoofd, die hij op zijn eigen manier uitlegt, met humor en fantasie. Een manier die zijn vader niet bevalt. Als zijn moeder weer eens door zijn vader met ferme klappen tot het ware geloof wordt gebracht, besluit Thomas dat het tijd wordt voor een Egyptische plaag…

In drie woorden

Meesterwerk, geloof en familie

In meer woorden

NRC Handelsblad schreef ‘Waarschijnlijk het beste dat Kuijer ooit schreef’. Deze quote is opgenomen op de kaft van deze editie van het boek. Mijn verwachtingen lagen hierdoor hoog, maar Guus Kuijer heeft ze overtroffen. Dit verhaal heeft me van begin tot eind weten te boeien. De schrijfstijl van Kuijer maakt nieuwsgierig, leest vlot en verbindt het heden met het verleden op fijne wijze.

Thomas komt uit een streng gelovig gezin. Hoe fijn is het dat Thomas met Jezus kan praten, van hem kan leren en mag leven volgens de wetten van de Heer. Echter geeft Thomas daar graag zijn eigen draai aan wanneer hij merkt dat dingen onrechtvaardig zijn. Zijn vader heeft nogal losse handjes. Als hoofd van het gezin is het zijn taak om alles in goede, Christelijke, banen te leiden. En wanneer dit volgens hem niet op juiste wijze gaat, wappert hij maar wat graag met zijn handjes. Vaak is de moeder van Thomas het slachtoffer maar ook Thomas zelf krijgt er geregeld van langs met de pollepel. Tot hij op een dag besluit dat het anders moet. Tijdens het lezen van de verhalen over Mozes besluit Thomas dat er Egyptische plagen nodig zijn om zijn vader tot bedaren te brengen. Hij doet er nog een schepje bovenop door verder te schrijven aan zijn eigen boek terwijl zijn vader niet gelooft in boeken, alleen de Bijbel zou gelezen moeten worden. Maar Thomas schrijft verder en leest alles maar wat graag voor. Een meesterwerk in wording.

Dit verhaal laat de invloed van een moderne leefwijze op een traditioneel ingesteld gezin zien. Het verhaal is aangrijpend, je leeft al snel mee met de verschillende personages. Ook is het een boek dat ons als lezer hoop geeft. Het leert ons dat je de hoop op verandering nooit op moet geven. Wanneer je blijft vechten voor dat waar jij voor staat, kan dit zomaar eens een verandering in jouw leven teweeg brengen. Het verhaal in dit boek is filmisch geschreven, je waant je in het gezin van Thomas. Ineke Houtman greep het verhaal met beide handen vast en heeft er een verfilming van gemaakt welke in 2024 verschenen is.

Een meesterlijk, aangrijpend verhaal voor lezers vanaf een jaar of 10.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ilona de Kok

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *