Het botenboek

Het botenboek
Categorieën: , ,
Publisher:

Verwar een eiland nooit met “De Kraken”

Maak kennis met de scheepvaart, kom te weten hoe je kan navigeren op zee en ontdek welke geweldige schepen de geschiedenis mee bepaalden.

Krijg antwoord op vragen als:

  • Heeft een zee straten?
  • Welke zee is vervloekt?
  • Hoe blijft een schip drijven?
  • Wat is de oudste vuurtoren ter wereld?

Alle hens aan dek! Een grafisch meesterwerk over de scheepvaart.

In drie woorden

Grafisch, technologisch, gestroomlijnd

In meer woorden

Een informatief boek over alles wat met “boten” te maken heeft. De informatie die gegeven wordt laat zich grofweg in drie hoofd thema’s verdelen, namelijk: scheepsontwerp, communicatie en scheepvaart en bijgeloof. Alvorens hierover te kunnen gaan lezen start het boek met een mooie plaat in het blauw van verschillende soorten boten.

Daarna volgt het eerste hoofdstuk over scheepsontwerp waarin de volgende vraag centraal staat: hoe een schip eruitziet en waarom

We worden meegenomen terug in de tijd en ervaren al lezend dat de geschiedenis van de scheepvaart ooit begonnen is bij het vlot. Maar of we het nou over een vlot of een zwaar vrachtschip hebben, elk schip maakt ruwweg 6 bewegingen. Met woorden en tekeningen wordt dan verduidelijkt hoe dit zit. Tevens passeren belangrijke onderdelen van het schip de revue, denk aan de schroeven, masten, het roer enz…Voor de techneuten onder ons is dit gedeelte van het boek een walhalla. Voor lezers met (nog) weinig kennis over techniek is het ook leerzaam en goed behapbaar, mede door de duidelijke platen. Bovendien is het mogelijk om eerst door te bladeren zodat je de wat zwaardere kost kunt verdelen. Op de afbeelding hieronder zie je één van de vele illustraties waarop iets uitgelegd wordt.

De platen zijn echt fantastisch en gevarieerd. De indeling van elke dubbele pagina is van dezelfde opzet: een tekening die twee bladzijdes beslaat met daaronder een strook tekst. Veel oude, bekende schepen zijn in beeld gebracht met daaronder specifieke informatie. Je raakt niet uitgekeken, Het ziet er gestroomlijnd uit.

Onder het tweede thema vallen zaken als morse codes, seinvlaggen, vuurtorens en meer… Steeds vergezeld door de paginabrede platen. Heel interessant. Het wordt ook duidelijk dat de technologische ontwikkeling enorme sprongen heeft gemaakt, zeker binnen de scheepvaart.

Het laatste thema, scheepvaart en bijgeloof, geeft het boek balans doordat deze informatie min of meer verhalend is. De Kraken, een reusachtige inktvis die een schip met man en muis naar de bodem zou kunnen trekken vond ik daarbij het spannendst om te lezen.

Voor mij persoonlijk was het een leuk weetje dat één van mijn favoriete Belgische zangers Jacques Brel, ooit eigenaar was van de Askoy II, een indrukwekkend zeiljacht. Hij schreef er zelfs een lied over: Le Cathédrale. Een prachtige, poëtische chanson waaruit liefde voor zee en schepen blijkt. Hieronder is dit schip te zien.

Het mag duidelijk zijn dat Jan van der Veken (Gent 1975) een Belgische illustrator/auteur is met een eigen stijl die veel mensen aan zal spreken.
Dit is een prachtig, informatief boek over boten. Leerzaam en met hart voor het onderwerp gemaakt. Geschikt voor zeerobben van 11 tot 100.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *