Het einde tegemoet

“De knuppel raakte Pieters moeder met een doffe klap tegen de zijkant van haar hoofd, dat naar links zwiepte. Als een zoutzak zakte ze op de grond.”

Pieter woont aan het einde van de zeventiende eeuw in de Zeeuwse havenstad Vlissingen. Omdat hij ten onrechte wordt verdacht van de moord op zijn moeder, besluit Pieter te vluchten. Met De Ridderschap van Holland, een prachtig schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, vaart hij richting de Oost. Zo komt Pieter vanuit het niets in een echte mannenwereld terecht en moet hij leren overleven door zich dapperder en sterker voor te doen dan hij is. Want op het schip wachten ziektes, de dood en twee grote uitdagingen: een strijd tussen de bemanning en de liefde voor een meisje.

In drie woorden

Historisch, avontuur en Gouden Eeuw

In meer woorden

Bij Pieter thuis is er vaak ruzie. Zijn moeder werkt keihard om rond te kunnen komen en zijn vader zit thuis en kampt met een groot alcoholprobleem. De ruzies gaan van kwaad tot erger en fysieke mishandeling is daarbij altijd aanwezig. Zowel Pieter als zijn moeder moeten de boze buien van zijn vader ontgelden. Op een dag barst de bom. Pieter wordt beschuldigd voor iets wat zijn moeder heeft gedaan en ze vertelt de waarheid. Daarbij kondigt ze ook aan te willen scheiden van de vader van Pieter. Wat een opluchting! Echter denkt de vader van Pieter daar anders over. Hij zwaait zo hard met de knuppel die hij vast heeft, dat de enorme klap de moeder van Pieter fataal wordt. Pieter schrikt en slaat op de vlucht als zijn vader dreigt hem ook te vermoorden. Als Pieter erachter komt dat zijn vader hem wil laten opdraaien voor de moord op zijn  moeder zit er maar één ding op, hij moet weg… Hij besluit mee te varen met De Ridderschap van Holland. Maar of dat nou de juiste keus is geweest…

Dit spannende verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw. Een tijd van handel, wetenschap en kunst. De mannen op de handelsschepen kenden een zwaar bestaan. Er was weinig gezond voedsel, onvoorspelbaar weer en er heersten diverse ziektes. Het was een wonder als je de Oost wist te bereiken. Een belangrijk stukje geschiedenis vertaald in een fictief boek met een realistisch tintje. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het leven als tiener. Verliefdheid, onzekerheid, proberen op eigen benen te staan en het maken van belangrijke keuzes zijn aspecten die een belangrijke plaats innemen in het verhaal. Opvallend zijn de zwart-wit illustraties die zo af en toe naar voren komen in het boek. Een aantrekkelijke toevoeging voor jongeren die niet graag uit zichzelf een boek pakken.

Voor liefhebbers van avontuur en geschiedenis vanaf ongeveer dertien jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ilona de Kok

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *