Het fietsboek

Het fietsboek
Categorieën: , ,
Publisher:

‘Er is namelijk maar één beste uitvinding ooit: de fiets. Zo simpel is het’

Een boek voor zweetdieven, pedaalridders en wieltjeszuigers. Maar ook voor luieriken die houden van luchtfietsen.

Wist je dat:
De uitvinding van de fiets te maken had met een overvloed aan paardenpoep?
De eerste fiets niet eens pedalen had?
Nederland de eerste fietsende koningin had?
Er in de koers onder andere een kannibaal, een blonde pijl en een piraat rondreden?
De beste kunstenaars een voorliefde hebben voor de fiets?

Dus smeer je ketting, zet je helm op en duik in de roerige geschiedenis van de allerbeste uitvinding ooit: de fiets!

In drie woorden

Informatief, verrassend, origineel

In meer woorden

In dit verrassende en originele boek lees je alles wat te maken heeft met de beste uitvinding ooit, de fiets! Je leest over het ontstaan van de fiets, de laufmachine, uitgevonden door Baron Karl Freiherr Drais vor Sauerbronn. Het nadeel was dat zijn uitvinden peperduur was, super zwaar en lomp in gebruik. Na de loopfiets werd 50 jaar later de fiets met pedalen uitgevonden, door vader en zoon Michaux, in Parijs. Ze bedachten eerst een voetstuk om de voeten te laten rusten. Al snel bedachten ze dat het nog handiger zou zijn wanneer je de voetstukken op de as van het voorwiel zou monteren. En zo was de pendaal geboren. Hierna ging de ontwikkeling van de fiets door. Je kent vast de fietsen wel met een heel hoog wiel aan de voorkant. Het voordeel was dat je minder hoeft te trappen om vooruit te gaan. Een groot nadeel was het op- en afstappen. Ook was het ontbreken van remmen ook niet zo handig. Aan het eind van de 19de eeuw verscheen de fiets zoals we hem nu kennen, genaamd de ‘safety bike’. Uiteraard zijn er door de jaren heen nieuwe aanpassingen gedaan om het fietsen nog aangenamer te maken.

In het boek vind je nog veel meer verschillende soorten fietsen. Van de vliegfiets, cargofiets, riksja, tot de trike, velomobiel en natuurlijk de elektrische fiets, alles komt voorbij. Ook is er een heel hoofdstuk gewijd aan de fietsende vrouw. De fiets verruimde de blik van de vrouwen en maakte hun leven en gedachten vrijer dan ooit. Ze konden zelf kiezen welke kant ze op wilden gaan en veel vrouwen maakten er toentertijd dankbaar gebruik van.

In het boek staat een hoofdstuk over de wielersport. Hierin vind je allerlei informatie over de kleding van wielrenners, over de verschillende rondes, de verschillende kleuren truien en over tourwinnaars. En natuurlijk mag een hoofstuk over Nederland fietsland niet ontbreken in dit boek!

Al met al vind je in dit boek heel veel informatie over fietsen. De informatie wordt met heel veel humor gedeeld, wat maakt dat je dit boek gemakkelijk leest. Je zit regelmatig met een glimlach op je gezicht. De vele illustraties van Wendy Panders vullen de teksten goed aan. Het geeft je een goed beeld bij hetgeen wat je leest.

Heel geschikt voor alle fietsfanaten vanaf 10 jaar.

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *