Het geheim van Montevideo

Vindt u Montevideo het mooiste gebouw dat u gemaakt hebt?’ ‘Elk gebouw beschouw ik als mijn baby. Het is moeilijk om te zeggen welk gebouw ik het mooiste vind, omdat we zoveel verschillende gebouwen hebben gemaakt. Montevideo neemt natuurlijk wel een bijzondere plaats in. De toren is het hoogste gebouw dat we hebben gemaakt, alleen al daarom. En het staat op een bijzondere plek.’

Ik ben Roy en bijna twaalf. Mijn beste vrienden zijn Milan en Ian. Ze wonen bij mij in de wijk Blijdorp in Rotterdam. Woonden… want mijn moeder en ik zijn verhuisd naar Montevideo, een woontoren op de Wilhelminapier. Ik was tegen, maar moest toch mee. Nu ben ik wel blij met de verhuizing. Want ik en mijn vrienden hebben een gaaf avontuur meegemaakt! We ontdekten een duiker die iets onder een boot vandaan haalde. En vreemde kerels bij een supergroot cruiseschip dat bij de Wilhelminapier werd geparkeerd. En daarna maakten we een spannende tocht met een app op mijn telefoon als wegwijzer, helemaal tot in de top van de Montevideotoren. En we hebben ook over het water geracet in een supersnel taxibootje dat achter een andere boot aanzat. Lees maar gauw! Doei!

Maar… behalve dit spannende avontuur in en rondom de wolkenkrabber Montevideo (ontworpen door Mecanoo architecten) geeft dit boek ook veel informatie over de geschiedenis van de Wilhelminapier, de architect, de bouwer en de architectuur van deze parel op de Kop van Zuid.

 

In drie woorden

Architectuur, bouwkunde, Rotterdam

In meer woorden

Als de relatie van de ouders van Milan onder druk komt te staan lijkt een scheiding voor de hand te liggen. Zijn moeder verhuist naar een nieuwe stek op een bijzondere locatie. Ze gaat wonen in de hoogste woontoren/wolkenkrabber van Nederland op de Wilhelminapier in Rotterdam: Montevideo. Ze heeft dit kunnen regelen via het architectenbureau waar ze werkt. Deze beslissing zet het leven van Milan op z’n kop. Hij is verknocht aan zijn oude buurtje en heeft sowieso geen zin om heen en weer te peddelen van het ene naar het andere huis. Maar vooralsnog zal hij toch voor wat langere tijd bij zijn moeder moeten blijven omdat zijn vader wegens werkzaamheden voor een tijdje naar Amerika vertrekt. Hij is wars van alles wat met Montevideo te maken heeft, ondanks het feit dat andere mensen stik jaloers op hem zouden kunnen zijn want Montevideo is een prestigieus staaltje architectuur op een unieke locatie, ontworpen door architectenbureau Mecanoo. Een buitenkansje volgens zijn moeder!

Naast de verhuisperikelen spelen er ook nog andere zaken die het leven van Milan nou niet direct leuker maken. Op school moet hij een werkstuk inleveren waar hij nog niet eens aan begonnen is, en als de juf hem dan ook nog opdringt dat zijn werkstuk over Montevideo moet gaan zijn de rapen gaar! Hij zal op onderzoek uit moeten en informatie moeten inwinnen over de wolkenkrabber. Gelukkig kan hij via zijn moeder een afspraak maken met Francine Houben, de oprichter van Mecanoo architecten en de architect van Montevideo. En zo raakt Milan toch steeds geïnteresseerder in architectuur, ontdekt hij de (on)mogelijkheden en de voor- en nadelen van het wonen in een wolkenkrabber, leert hij over bouwkunde en de geschiedenis van Rotterdam. Daarnaast beleeft hij ook nog eens een bloedstollend avontuur dat hem in een gevaarlijke positie brengt. O ja, en ondertussen moet het werkstuk af…

Een machtig interessant boek over architectuur in de vorm van een spannend, herkenbaar verhaal dat gecombineerd wordt met informatieve teksten. Milan beleeft een spannend avontuur dat alles te maken heeft met Montevideo en de nabije omgeving. Tijdens het avontuur krijg je en passant informatie over bouwkunde, geschiedenis, schepen en criminele activiteiten die helaas veelal plaatsvinden in havens. Voor in het boek stelt Milan zich voor middels een met de handgeschreven tekst om een portrettekening van hemzelf. Ook zie je een weergave van de verhalende hoofdstukken met plaatjes en de titels.

Tussen deze hoofdstukken bevinden zich steeds een aantal pagina’s die achtergrondinformatie geven. Hier wordt een kleiner lettertype voor gebruikt. Je krijgt informatie over onder andere: wolkenkrabbers, het architectenbureau, de Wilhelminapier, andere bouwkundige hoogstandjes in Rotterdam, cruiseschepen (SS Rotterdam), de Holland Amerikalijn, emigratie, geschiedenis en meer. Alles is voorzien van plaatjes om het vertelde extra duidelijk te kunnen maken. Erg leuk is het om te lezen dat Rotterdammers graag bijnamen geven aan hun architectonische prestigeobjecten. Zo noemen ze de Rijnhavenbrug simpelweg ‘De taartschep’, noemen ze een kunstwerk van verwrongen brons ‘De schroothoop’ en kennen we natuurlijk allemaal ‘De kuip’, het voetbalstadion van Feyenoord. Ook overzeese technische hoogstandjes komen aan bod. Na het lezen van dit boek is je kennis over alles wat met architectuur en bouwkunde te maken heeft waarschijnlijk vergroot. Ook lees je over andere meer en minder bekende architecten. Maar bovenal leer je een stukje Rotterdam kennen dat zeer de moeite waard is en waar wij als Nederlanders best trots op mogen zijn!

Een architectuurboek voor kinderen in combinatie met een spannend verhaal. Vanaf een jaar of 10

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *