Het heksenhotel

Het heksenhotel
Categorieën: ,
Publisher:

Wie had gedacht dat mijn leven zo zou veranderen? Vroeger leek mijn profiel sprekend op dat van alle andere meisjes uit mijn klas. Mijn naam is Laura. Ik ben een heks. 

Na de scheiding van haar ouders gaat Laura met haar vader en haar zusje op vakantie naar een afgelegen hotel in Ierland. Gelukkig is het daar veel spannender dan ze dacht. De eigenaresse van het hotel, Dana, is een wicca-hogepriesteres, het duurt niet lang voor Laura en haar vader worden ingewijd in haar kring. Laura krijgt allemaal nieuwe vrienden en heeft de tijd van haar leven. Maar dan blijkt er rond het hotel niet alleen witte magie, maar ook zwarte magie te bestaan…

In drie woorden

Magisch, duister, Keltisch

In meer woorden

De ouders van Laura en Elvie zijn gescheiden. De meisjes wonen bij hun vader. Hun moeder is een drukbezette, bekende hartchirurg. Zij maakt lange dagen, daardoor heeft ze minder tijd en aandacht voor haar dochters. De vader is fysiek vaker aanwezig maar toch ontberen de meisjes ook bij hem de aandacht die ze zouden moeten krijgen. Maar op een dag lijkt alles anders te worden, vader neemt zijn dochters mee op vakantie naar Ierland. Aanvankelijk heeft Laura er niet zoveel zin in maar als ze eenmaal in Ierland zijn voelt ze zich als een vis in het water, ze geniet enorm. Dit in tegenstelling tot Elvie die alleen maar naar huis wil. Ze mist mama.

Dat het hotel niet doorsnee is blijkt al gauw door subtiele signalen die verband houden met magie en mysterie. Toch heeft dit weinig invloed op de stemming van Laura en haar vader, ze worden tijdens het Midzomernachtfeest zelfs ingewijd in de heksenkring van Dana, de eigenaresse van het hotel. Daarna breidt Dana’s invloed zich langzaam maar zeker uit. Ze weet de papa van de meisjes in te palmen met haar aandacht en aantrekkelijke voorkomen. Ondertussen speelt ze tegenover Laura een spel dat zich kenmerkt door zuigen en afstoten. Dit maakt dat het wantrouwen van Laura jegens Dana toeneemt. De donkere kant van deze vrouw komt steeds meer naar voren. Lopen ze gevaar of ziet Laura beren op de weg die er niet zijn? Er valt veel uit te zoeken…

De sfeer in het boek is bij aanvang vrij normaal, zowel ouders als kinderen leven in een wereld die wij kennen. Maar vanaf het moment dat het verhaal zich in Ierland afspeelt hangt er een constante zweem van magie en grauwheid omheen. Ierland met zijn Keltische invloeden en ruige natuur is daar natuurlijk een bijzonder geschikte ambiance voor. Het verhaal is zo geschreven dat je het gevoel hebt zelf in het hotel te verblijven. Er is de schrijfster veel aan gelegen om de duistere, beetje enge sfeer te benadrukken. Zo prijkt er op de cover al een pentagram, dat in Wiccakringen gelinkt wordt aan elementen van spiritualiteit. De paginanummering wordt weergegeven in het drievoudige maansymbool en onder ieder te beginnen hoofdstuk staat een geheimzinnig teken afgebeeld. Het dagboek dat Laura bijhoudt wordt “Het boek der schaduwen” genoemd.

Het heksenhotel staat al sinds verschijnen op de leeslijst van de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Toch was het jarenlang niet verkrijgbaar. Anna van Praag heeft het verhaal opgefrist en nu is het spannender en indringender dan ooit. Anna van Praag is schrijfster en wereldreizigster. Ze heeft al veel kinder- en jeugdboeken op haar naam staan.

Het zal duidelijk zijn dat dit een boek is voor kinderen die griezeligheid en spanning niet schuwen. Vanaf ongeveer 11 jaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *