Het iets

Het iets
Categorieën: ,
Publisher:

Als je niet wilt zien wat er is, dan zie je wat er niet is.”.

Het iets was er opeens. Toen de moeder van Frederick van het balkon viel.
Maar Frederick wil het iets niet.

Gelukkig brengt zijn vader hem een verkleinmachine. Want Frederick hoopt dat het iets verdwijnt als hijzelf kleiner wordt. De verkleinde Frederick reist de wereld rond, maar het iets blijft…

In drie woorden

Warm, hoopvol, uniek

In meer woorden

De lente is nog maar net begonnen, als Frederick een vlinder voorbij ziet vliegen. Het is lang geleden dat hij dit mooie dier heeft gezien, want in de grijze stad vlogen nooit vlinders. Hij had hem zo graag willen vangen met zijn net, maar zijn armen waren te kort. Zijn moeder ging al zingend een poging wagen. Op haar tenen boog ze naar voren. Verder… en verder…

Na het overlijden van zijn moeder heeft zijn vader een uitvinding gedaan: de Minisqulus Miraculus! De machine die alles, maar dan ook echt alles kan verkleinen. Dit lijkt Frederick de ultieme oplossing om te ontvluchten aan het iets. Het iets was gekomen toen zijn moeder overleed. Soms leek het te schreeuwen en soms zei het helemaal niets. En dat deed pijn. Frederick heeft besloten om van A tot Z te gaan reizen, om te beginnen op Antarctica. Ineens in Caïro is daar een ibis. Deze bijzondere vogel helpt Frederick op zijn reis en laat hem inzien wat er echt belangrijk is en wat er toe doet. Het iets gaat mee, maar zou het ooit ook vertrekken?

Door de ibis leert Frederich om stil te staan bij het overlijden van zijn moeder. Dit kan voor een kind, maar ook een volwassene, moeilijk zijn en daardoor gaan ze door met de orde van de dag. Maar daardoor is er ook het iets, het gevoel wat niet te omschrijven is. Door de wijsheden van de ibis krijgt Frederick bepaalde inzichten, die ons als lezer ook de ogen openen. Dit kan ons helpen bij verandering, rouw en hoop. Lorena Velthuijzen heeft dit warme verhalen op een prachtige manier geschreven. Er zijn geen zichtbare hoofdstukken, al verspringt de tekst soms op de pagina. 

De zwart-wit illustraties, gemaakt door Eva Spear, wisselen van grootte maar zijn gedetailleerd. Ze zijn passend bij de tekst. Op deze manier volgen we de reis van Frederich niet alleen in tekst, maar ook in beeld. 

Een waardevol boek over rouw, verandering en hoop voor kinderen vanaf 8 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *