Het jaar dat de bijen kwamen

Het jaar dat de bijen kwamen
Categorieën: , ,
Tag:
Publisher:

Je bent 12 en je erft een bijenvolk… Wat moét  je daar toch mee??

Josy begrijpt er niets van: wáárom heeft opa haar zijn bijen nagelaten? Ze heeft helemaal niks met insecten… Toch besluit Josy dat ze de bijen wil houden en algauw verzorgt ze haar bijenvolk als een echte imker. Voor het eerst in haar leven voelt ze hoe het is om ergens helemaal voor te gaan. Haar moeder is minder blij met die bijenkast in de achtertuin. Op een dag besluit ze dat de bijen weg moeten. Maar Josy geeft niet zomaar op! Zeker als ze ontdekt waarom de bijen voor haar opa zo belangrijk waren én waarom hij ze juist aan haar heeft nagelaten.

In drie woorden

Leerzaam, bijzonder, interessant

In meer woorden

In Het jaar dat de bijen kwamen kom je bijzonder veel te weten over de bij; hoe ze leven en vooral, hoe ze overleven. Het verhaal wordt op twee manieren verteld; vanuit de originele verhaallijn en vanuit het perspectief van het bijenvolk. Het verhaal begint na het overlijden van de opa van Josy in januari. Het bijenvolk doet er van alles aan om de koningin veilig en wel de winter door te krijgen. Per maand wordt er verslag gedaan van de activiteiten die naast het verhaal van Josy lopen. Het zorgt voor een interessante vertelling en je valt van de ene verbazing in de andere. Nooit geweten dat er zoveel bij komt kijken. Wat is de natuur toch een geweldig wonder.

Josy leert gaandeweg, door het zorgen voor de bijen, steeds meer over haar opa, zijn verleden en houdt er uiteindelijk dezelfde liefde voor de bij aan over. Met de hulp van opa’s vriendin Alma leert ze hoe je imker wordt en houdt ze er bijzondere vriendschappen aan over. Zelfs haar vader raakt in de ban en tovert de tuin om tot een heus bijenparadijs. De erfenis van opa brengt haar meer dan ze ooit heeft kunnen denken. En dat allemaal door een zwerm bijen. Terwijl Josy in eerste instantie eigenlijk liever een hond had gewild, maar dat is bijzaak. (Snap je ‘m?) Interessant voor kinderen vanaf tien jaar met een voorliefde voor natuur die meer willen leren over bijen. Het zal de fascinatie voor de bij zeker aanwakkeren.

 

Blog auteur Sanne Ramakers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *