Het kleine heelal

Missen is een soort heelal vanbinnen.

Raaf heeft vette pech. Ze is geschorst op school, haar vader staat ergens vast in het buitenland en tot overmaat van ramp is er een lekkage in hun appartement. Met haar moeder gaat ze daarom tijdelijk in een oude caravan op camping ‘Het kleine heelal’ wonen.
In de herfst is er niet veel te beleven – zeker niet als haar moeder gewoon moet werken en haar beste vriendin Miracle op school zit, zonder haar. Toch heeft Raaf geen kans om zich te vervelen. Want wat doet Nicolaas, de zoon van de campingbaas, in het mysterieuze bos achter de caravans? En waarom doet haar moeder zo geheimzinnig over haar vader, die maar niet te bereiken is?

In drie woorden

vriendschap, geheimen, ontroerend

In meer woorden

We hebben even moeten wachten op een boek van Annejan Mieras, maar het was het wachten waard; wat heeft Annejan me weten te pakken met Het kleine heelal. Eenmaal begonnen kun je niet meer stoppen. Het is echt een prachtig verhaal geworden met zoveel mooie zinnen. Bijvoorbeeld:

“Missen is steeds weer afscheid nemen. Steeds weer verdwalen in je hoofd. Ik wist niet dat ik zó ver kon denken.                                                                       Hij knijpt zijn ogen tot spleetjes. Missen is een soort heelal vanbinnen.”

of

“Blijf je dezelfde als alles om je heen verandert? Als je vanbinnen steeds holler wordt?”

Het verhaal is origineel en hoofdpersoon Raaf sluit je vanaf de eerste bladzij direct in je hart. Raaf is een meisje van 10 jaar. Samen met haar moeder en schildpad Zoef woont ze tijdelijk in caravan Corry op camping ‘Het kleine heelal’. Haar vader heeft ‘oponthoud’. Raaf vraagt zich af hoe lang dat oponthoud gaat duren en wanneer haar vader weer thuis komt, maar haar moeder is hier nogal vaag over.

Raaf is geschorst van school en doordat haar moeder gewoon aan het werk is, is Raaf veel alleen in de caravan op de camping. Ze mist haar vriendinnetje Miracle, ze mist haar oude huis in de Tomatenstraat, ze mist haar vader….
Op de camping ontmoet ze de zoon van de campingbaas, Nicolaas. Nicolaas zit altijd maar wat te lezen in een kerstballenboek terwijl hij op de campingwinkel past. Waarom zou hij niet naar school gaan? Raaf ontdekt ook dat hij veel in het bos achter de caravans is. Wat zou hij daar doen? Beetje bij beetje leert Raaf Nicolaas beter kennen en komt ze er ook achter waarom hij niet naar school gaat. Maar ze wil ook antwoord op de vraag wanneer haar vader weer thuis komt. Waarom doet haar moeder zo geheimzinnig over haar vader? Zouden haar ouders soms gaan scheiden? En waarom is oom Fred op zoek naar een koffertje van haar vader?

We lezen het verhaal – in korte hoofdstukken – door de ogen van Raaf, een 10- jarig meisje. Annejan heeft echt fantastisch beschreven hoe Raaf zich voelt in haar kleine heelal, haar wereld; de vragen die ze heeft en de gekke onduidelijke antwoorden die volwassenen soms geven; zo knap gedaan. En ondanks dat het best een serieus onderwerp is, is het niet een te zwaar verhaal voor kinderen geworden. Ik moest regelmatig grinniken om de observaties van Raaf. En dan het mooie taalgebruik en de mooie zinnen, de verwijzingen naar het boek “Het mysterie van niks en oneindig veel snot”, een schilderij van Picasso en zijn pastelkrijtjes ….. Echt smullen hoor dit boek.

Evelien Jagtman maakte het omslag dat de mysterieuze sfeer van het verhaal goed verbeeldt en je gelijk nieuwsgierig maakt naar het verhaal. Behalve de kleine tekeningetjes aan het begin van elk hoofdstuk bevat het boek verder geen illustraties.

Voor nieuwsgierige jongens en meiden vanaf 9 jaar.

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *