Het kleine huis bij de rivier

‘Wat er gebeurde toen iedereen juist zo zijn best had gedaan om dat NIET te laten gebeuren…’

Joes hoorde Zaza’s stem, bibberend en raar hoog. ‘Joes, lieverd, we zijn hier. Mama en papa. Kun je me horen?’ Joes durfde niet te praten en niet te huilen. Hij durfde niet te slikken. Hij durfde niet eens adem te halen.

Joes en Amber wonen met hun familie aan de rivier. Ze zwemmen erin en ze klimmen in de perenbomen die langs de oever staan. Maar het wordt steeds gevaarlijker om op de smalle dijk te wonen. Het verkeer rijdt rakelings langs de huizen en op een dag rijdt een grote vrachtwagen recht op Joes’ slaapkamer af…

In drie woorden

Liefdevol, ontroerend en meeslepend

In meer woorden

Schrijfster Selma Noort heeft mij opnieuw weten te verbazen. Vanaf de eerste bladzijde werd ik meegesleept naar het kleine huisje langs de rivier. De spanning en tevens ook onwetendheid die is veroorzaakt in het eerste hoofdstuk heeft mij een heel wat korter nachtje opgeleverd. Ik kon het boek niet meer wegleggen. Het eerste hoofdstuk in dit boek is eigenlijk een hoofdstuk wat zich pas veel later afspeelt. Maar door de spanning en de ietwat geheimzinnige schrijfstijl nodigt het enorm uit om verder te lezen.

Joes en zijn familie wonen langs de rivier. Joes komt uit een liefdevolle familie, iedereen is bij elkaar blijven wonen. Binnen deze familie maken we kennis met bijzondere personages. We volgen het verhaal van Joes, of eigenlijk Joesef van Rijn, die samen met zijn nichtje Amber vele avonturen beleefd.

Het verhaal in dit boek is ingedeeld in korte hoofdstukken. Naast de verhalen heeft Selma Noort kleine zwart-wit illustraties toegevoegd aan het verhaal. Deze illustraties weerspiegelen bijzondere elementen uit het verhaal, waaronder Lellebel, de lievelingskip van opa Roekoe. De prachtige illustratie op de kaft van het boek is gemaakt door Martijn van der Linden en weerspiegelt de sfeer van het verhaal erg goed. Het donker geeft het een spannende lading maar het brandende licht zorgt tevens ook voor de knusheid die steeds in dit verhaal terug komt.

Een boek dat door iedereen gelezen zou moeten worden. Vanaf 9 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ilona de Kok

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *