Het meisje dat de maan dronk

Het meisje dat de maan dronk
Categorieën: , ,
Publisher:

‘Luna’, zei ze. ‘Je naam zal Luna zijn. En ik zal je grootmoeder zijn. En dan zijn we familie.’

Elk jaar laten de dorpelingen een baby achter als offer voor de heks in het woud. Niemand weet dat Xan, de gevreesde heks, de achtergelaten kinderen juist liefdevol naar families aan de andere kant van het woud brengt. Dit keer voedt ze het achtergelaten kind per ongeluk met maanlicht, waardoor het meisje vervuld raakt van magie. Xan besluit Luna op te voeden als haar eigen dochter. Met de jaren worden Luna’s magische krachten sterker. Wanneer haar dertiende verjaardag nadert, besluiten de dorpelingen eindelijk jacht te maken op de heks die hun leven al jaren overschaduwt. Zij weten niet dat Xan en Luna hun magie goed gebruiken en dat het echte kwaad veel dichterbij is.…

In drie woorden

Indrukwekkend, aangrijpend, magisch

In meer woorden

Het boek begint in het Protectoraat waar de Ouderlingen de macht uitoefenen. Het dorp ligt ingeklemd tussen het woud en een moeras. Ieder jaar wordt de jongst geborene geofferd aan de heks die in het bos woont. Het verhaal gaat dat alleen dan de heks het dorp met rust laat. Ook dit jaar moet er weer een offer worden gebracht, de moeder verzet zich hevig. Ze wordt meegenomen en gevangengezet bij de Zusters van de ster, geleid door zuster Ignatia. De Ouderlingen nemen alsnog de baby mee en brengen haar naar het bos.

De heks, Xan, weet dat er elk jaar een kindje wordt gebracht naar het bos. Zij heeft geen idee waarom de mensen dit doen, maar ze brengt de baby’s in veiligheid bij een goede familie in de dorpen aan de andere kant van het bos. De mensen daar zijn de jaarlijkse komst van Xan als een feestdag gaan beschouwen. De kinderen die Xan meebracht, worden gezien als een zegen. Ze groeien op tot barmhartige volwassenen en leidden een voorspoedig leven.

Als Xan de kleine baby meeneemt, voelt ze een bijzondere band met haar. Diep in haar hart wil ze dit kleintje niet afstaan. Als ze de baby per ongeluk voedt met maanlicht, wordt het meisje doordrenkt met magie. Ook Xan heeft magische krachten en ze weet dat ze het kindje zelf op zal moeten voeden. Ze noemt haar Luna en neemt haar mee naar haar huis in het bos, waar ook een kleine draak en een moerasmonster wonen.

De mensen in het Protectoraat willen jacht maken op de heks in het bos. Ze weten niet dat Xan en Luna hun magie juist voor goede zaken gebruiken en dat het echte kwaad veel dichterbij is dan dat ze denken…

Wat waren wij onder de indruk van dit boek! We snappen wel dat het boek bekroond is met de Newberry Medal voor het mooiste kinderboek. Het is onmogelijk om dit boek weg te leggen. En als dit boek je aanspreekt, zou het misschien ook het boek Heksenjongen van dezelfde schrijfster kunnen lezen.

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *