
‘We helpen iedereen, niet alleen wie we aardig vinden.’
Het Ministerie van Oplossingen helpt iedereen. Dat is één van de strenge regels van het eeuwenoude Ministerie, dat anoniem de problemen van andere mensen oplost. In de praktijk valt die regel de elfjarige Nina niet altijd mee. Het Ministerie probeert de problemen van Ralf op te lossen, een jongen die altijd zó kwaad en onaardig doet, dat Nina hem helemaal niet wíl helpen.
Maar Ralf is ook een jongen die het ontzettend zwaar heeft door de moeizame scheiding van zijn ouders. Het gaat steeds slechter op school, hij slaat kinderen op het voetbalveld en de enige vriend die hij nog heeft, wil dat hij dingen gaat stelen. De andere leden van het Ministerie, Alfa, Ruben, Kai, de oude dames Vis en Tirza, vinden dat ze iets voor hem moeten doen. En Nina? Nina doet mee. Met tegenzin.
In drie woorden
Aangrijpend, spannend en belangrijk
In meer woorden
Wauw, dit is oprecht mijn favoriete serie. Het Ministerie van Oplossingen is een originele serie over vier kinderen die samen met twee oude dames het Ministerie van Oplossingen vormen. In het geheim proberen ze problemen van anderen op te lossen. Ze moeten zich aan een aantal regels houden, waaronder de regel dat ze iedereen helpen, niet alleen de mensen die ze aardig vinden. En laat nu net dié regel in deel 4 voor tegenzin zorgen bij Nina. Het Ministerie probeert de problemen van Ralf op te lossen. Maar Ralf doet altijd zo boos en onaardig tegen iedereen, dat Nina veel liever iemand anders wil helpen.
Maar Ralf heeft echt hulp nodig. Hij heeft het moeilijk met de scheiding van zijn ouders, het gaat steeds slechter op school, hij slaat kinderen en zijn enige vriend wil dat hij dingen gaat stelen. Het Ministerie van Oplossingen moet iets doen voordat het te laat is. Maar hoe help je iemand die je eigenlijk helemaal niet aardig vindt?
Sanne Rooseboom krijgt het weer voor elkaar! Vanaf de eerste bladzijde zit je direct in het verhaal en kun je het maar moeilijk aan de kant leggen. Het verhaal grijpt je echt aan. Het probleem van Ralf wordt vanuit verschillende kanten belicht, waardoor je enorm met hem meeleeft en hoopt dat het goed af zal lopen.
De moeizame scheiding van de ouders van Ralf is een groot thema in het boek. Scheiding is natuurlijk ook een zeer actueel thema en het wordt realistisch beschreven. Het is zeer belangrijk om dit verhaal te vertellen. Kinderen met gescheiden ouders kunnen zich wellicht identificeren met Ralf. Maar ook kinderen die eromheen staan, zoals Nadia een vriendin van Ralf, kunnen begrip opbrengen voor de situatie waarin hun vriend verkeert en steun bieden.
De zwart-wit illustraties van Mark Janssen aan het begin van ieder hoofdstuk sluiten perfect aan en prikkelen de nieuwsgierigheid. De cover is om verliefd op te worden en past helemaal bij het verhaal.
Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen is het vierde deel in de serie, maar laat je dat niet tegenhouden. Je kunt de boeken uit deze serie prima los van elkaar lezen.
Een absolute aanrader voor alle kinderen vanaf 9 jaar die van een spannend avontuur houden! Het Kinderboekenjournaal kijkt alvast halsreikend uit naar een volgend deel!