Het schrijvertje en andere versjes

Het schrijvertje en andere versjes
Categorieën: , ,
Publisher:

“Ik ben vandaag heel erg geschrokken van een grote spin op sokken”

Schitterend poëzieboek in tekst en beeld voor jong en oud. In dit boek zijn de drie boeken Van Ansjovis tot Zwijntje, Koekjes! en Spin op sokken gebundeld.

In drie woorden

fantasierijk, grappig, divers

In meer woorden

Dichter Ted van Lieshout en tekenaar Sieb Posthuma maakten samen drie prachtige boeken vol verrukkelijke versjes en deze zijn nu gebundeld in Het Schrijvertje. Ted van Lieshout schreef speciaal voor deze bundel een nieuw gedicht: ‘Het tekenaartje’.

Ben je op zoek naar fantasierijke, grappige versjes, pak dan deze bundel. Dit lekker dikke boek bestaat eigenlijk – zoals gezegd – uit drie boeken, die eerder afzonderlijk verschenen:

Van Ansjovis tot Zwijntje is een dierenalfabet met een heel grote variatie in versjes. De meeste versjes zijn gebaseerd op taalspelletje.

Koekjes is een lang, verhalend gedicht, een soort aftelrijm over een jongetje dat kabouters, brandweermannen, agenten en nog veel meer anderen ervan beschuldigt de koekjes uit de koekjestrommel gepikt te hebben. Wanneer je jezelf afvraagt hoelang zijn moeder hem nog zal geloven, krijgt het verhaal een verrassende wending.

In Spin op sokken staan cijfers centraal. De meeste gedichten zijn pure nonsens, maar toch hebben ze meestal een diepere laag, zoals bijvoorbeeld ‘Als ik een prinsesje was’, dat de botsende gevoelens van een kind tegenover haar moeder uitdrukt.

De illustraties van Sieb Posthuma (in 2014 op 54-jarige leeftijd overleden) zijn fantasierijk en laten veel aan de verbeelding over. Hij combineert humor en fantasie en verwerkt fantastisch letters en cijfers in de mensen, dieren en voorwerpen die hij tekent.

Behalve ‘Het schrijvertje’ bevat de bundel ook een nieuw gedicht over ‘Het tekenaartje.’

Een genot voor jong en oud deze bundel! Sommige gedichten deden me denken aan de rijmpjes van Annie M.G. Schmidt. Wat heeft de samenwerking tussen Ted van Lieshout en Sieb Posthuma een prachtig fantasievol boek opgeleverd, dat uitnodigt om steeds weer (voor) te lezen en te bekijken omdat er zowel in de woorden als in de illustraties veel te beleven en te zien valt.

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *