Het te gekke geldboek

Alles wat je moet weten over geld

Het is er altijd, wordt over de hele wereld gebruikt en iedereen kent het: geld. Geld ligt aan de basis van heel veel dingen die we elke dag doen en gebruiken. Hoe zou het zijn als je er héél erg veel van had of juist heel weinig? En wat als je alles weg zou geven? Er zijn veel spannende verhalen over geld; over hele rijke mensen, gulle gevers, rovers, hackers en piraten of hoe mensen aan spullen kwamen vóór er geld bestond. Hoe zit het nou precies met cryptogeld en blockchain? Wat is investeren, sparen, beleggen en spelen met geld? Waarom kost iets wat het kost? Wat is veel geld en wat is weinig? Wie bepaalt dat eigenlijk?
Geld kan te gek zijn, maar ook gekmakend of waardeloos. Het kan je rust geven of juist veel stress bezorgen. Je kunt er hele mooie en hele lelijke dingen mee doen. Eigenlijk is geld van alles. Maar een ding is het niet: saai!

In drie woorden

Informatief, verhelderend, betaalmiddelen

in meer woorden

Alles draait om geld! Of toch niet? Het is in ieder geval wel zo dat iedereen er vroeg of laat mee te maken krijgt. En dan is het toch wel verdraaide handig om te weten hoe je er goed mee om kunt gaan. Na het lezen van dit boek zul je beslist beter begrijpen hoe het zit.

De eerste winst, om het maar in geldtermen uit te drukken, die het lezen van dit boek je opbrengt zit ‘m in de uitleg van de begrippen die met geld te maken hebben. Rente, inflatie, sparen, beleggen, belasting, accijnzen, het komt allemaal voorbij. Vaak ondersteund door kleine tekeningetjes die de uitleg op een vaak grappige manier ondersteunen.

Ook maakt de schrijfster gebruik van spreekwoorden en gezegden rondom geld en wisselt ze informatie af met vlot lezende verhaaltjes rondom het thema. Zo lezen we bijvoorbeeld waarom Julia’s winstgevende handel in wietplantjes crimineel is en hoe kunstenaar Banksky tijdens de veiling van zijn schilderij een belangrijke boodschap over zijn visie op de waarde van geld toonde. En hoe zit dat nou eigenlijk met die verdwenen bitcoins? Een tipje van de sluier wordt opgelicht maar hoe het werkelijk zit zal wel een mysterie blijven…

Je leest, we hebben hier te maken met een leerzaam boek over alles wat met geld te maken heeft. Maar buiten dat is het ook een leuk boek dat vlot wegleest. En het geeft en passant een kijkje in de geschiedenis.

Ik raad dit boek aan als leidraad bij lessen over geld. Wat mij betreft mag het op geen enkele school ontbreken. Met het oog op de week van het geld die er weer aan zit te komen (28 maart tot en met 1 april ) is de aanschaf ervan zeker aan te raden.

Behalve feitjeskennis geeft het ook mogelijkheden om te filosoferen over geld. In dat kader sluit ik deze review af met een prangende vraag:

Maakt geld gelukkig?

Er is onderzoek naar gedaan, de conclusies vind je in het laatste hoofdstuk van het boek. Denk je dat de uitslag van het onderzoek klopt? Of is jou een andere mening toegedaan?

Dit vlotlezende, leerzame boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10. Maar ook voor volwassenen is het interessant.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *