Het wilde meisje

“Wilhelmina wist dat er huizen bestonden met glas in elk raamkozijn en met sloten op deuren. De boerderij waar ze woonde, was niet zo’n huis. Het huis stond aan het eind van de langste landweg in de heetste hoek van Zimbabwe”.

Wilhelmina Silvers wereld is gemaakt van goud. Ze leeft in alle vrijheid op een boerderij in Zimbabwe met haar vader, haar paard, haar aapje én haar beste vriend. Maar wanneer haar huis wordt verkocht en Wil naar een kostschool in Engeland wordt gestuurd, lijkt alles waar ze zo van houdt door haar vingers te glippen. In Londen komt ze er al snel achter dat een groep schoolmeisjes net zo gevaarlijk is als een troep leeuwen en hyena’s…

In drie woorden

Avontuurlijk, spectaculair, gevoelig

In meer woorden

Will groeit op in Zimbabwe en is daar volmaakt gelukkig. Ze heeft een uitzonderlijke feeling met de natuur en een speciale band met de dieren om haar heen. Ze struint graag en veel op eigen houtje rond in de omgeving van de boerderij waar ze met haar vader woont. Het liefst met haar paard. Haar vader noemt haar liefkozend zijn ‘wilde kat’. Will heeft een goede verstandhouding met de boerenknechts, één van hen, Simon, is zelfs haar beste vriend. Maar helaas, op een dag slaat het noodlot toe en verandert het leven van Will drastisch: ze wordt zonder pardon op het vliegtuig naar Engeland gezet. Eenmaal daar, wordt ze op een prestigieuze kostschool geplaatst. Will, die gewend is aan slapen in de bush, hout sprokkelen voor kampvuurtjes en waakzaam zijn voor de wilde dieren begrijpt niks van de regels die in haar nieuwe omgeving gelden. Ze valt op alle fronten buiten de boot en wordt al gauw volledig buitengesloten en gepest door haar medeleerlingen. Het leventje van Will is veranderd in een ramp en ze ziet geen enkele uitweg. Lukt het haar zich aan te passen? Of is er hoop op terugkeer naar haar geliefde Afrika? Je leest het in dit spannende boek vol avontuur en spectaculaire acties van Will. Want, zoals je zult begrijpen, zij is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken…

Ken je dat? Een boek dat je maar niet weg kunt leggen? Dit is er zo één! De auteur neemt de tijd om Will en haar omgeving goed neer te zetten. Daar moest ik even doorheen. Maar als ze duidelijk heeft gemaakt wie Will is en wat haar tot dan is overkomen komt het verhaal in een stroomversnelling. Doordat de Afrikaanse setting zo goed en gevoelig wordt beschreven tijdens de opstart van het verhaal, kun je als lezer makkelijk in de huid van Will kruipen. Het is daarna extra pijnlijk om Will zo te zien lijden onder de nieuwe omstandigheden. Op de kostschool voel je de onmacht van Will en  het onbegrip van de omgeving extra hard binnenkomen. De gebeurtenissen die hierop volgen zijn onvoorspelbaar en best spectaculair. Het boek opzij leggen wordt een onmogelijke opgave, je wilt alleen maar doorlezen om te weten hoe het met dit “wilde meisje’ af zal lopen. Het is een boek dat ontroert. Maar ook één waarbij je af en toe op het puntje van je stoel zit vanwege de spanning. Ieder hoofdstuk begint met een zwart-wit illustratie. Dit is steeds hetzelfde plaatje van een meisje op een paard vergezeld door vliegende vogels.

Andere boeken van Katherine Rundell zijn onder andere: De goede dieven   , Sophie op de-daken , De ontdekkingsreiziger  en Feo en de wolven. De ontdekkingsreiziger is één van de thematitels van de Kinderboekenweek 2022 voor groep 7 en 8. Overeenkomsten die kenmerkend zijn voor alle boeken van Katherine Rundell zijn de actuele thema’s die erin verwerkt zijn: natuur, diversiteit en jezelf zijn.

Katherine Rundell groeide op in Zimbabwe, Brussel en Londen. Haar jeugdboeken zijn bekroond met veel prijzen (o.a. Costa Award, Blue Peter Award, Waterstones Children’s Book Prize). Ze schreef ook het prikkelende essay Waarom je kinderboeken moet lezen, zelfs al ben je oud en wijs. 

Het wilde meisje is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10 die van spanning, avontuur en natuur houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *