Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Matthias Spijker

Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Matthias Spijker
Categorieën: ,
Publisher:

‘Ik moest een zomer lang bij mijn tante gaan logeren en ik zou verschillende testen moeten afleggen. Die zouden allemaal in een een of ander scheepsjournaal worden opgetekend.’ Scheepsjournaal?’ vroeg ik. ‘Dagboek,’ fluisterde mijn moeder me toe.’

Mattias krijgt een uitnodiging van zijn tante Koosje, die hij nog nooit heeft ontmoet. Hij mag in haar hotel aan zee komen logeren. Er is één voorwaarde: hij moet alleen komen. Mattias gaat op reis. Onderweg komt hij allerlei vreemde figuren tegen. Allemaal lijken ze dezelfde boodschap te hebben: ga terug naar huis! Wie probeert hem tegen te houden, en waarom? En wie stuurt hem toch al die flessenpost? Mattias laat zich niet bang maken. Hij verzint een plan om tante Koos en haar hotel te redden – en zichzelf.

In drie woorden

Fantasievol, avontuur, mysterieus

In meer woorden

Matthias en zijn ouders rekenen zich al helemaal rijk wanneer ze een brief ontvangen van het notariskantoor Goudsmeding & Goudsmeding & Goudsmeding & Co. Misschien hebben ze wel een grote prijs in een loterij gewonnen! Vol verwachting vertrekken ze naar het kantoor. Daar blijkt dat Matthias in het testament van zijn tante Koos is opgenomen. Een voorwaarde is wel dat hij, helemaal alleen, die zomer moet komen logeren in het hotel aan zee. Hij kende zijn tante helemaal niet. Ze stuurde hem wel elk jaar kriebelsokken van geitenwol naar hem op als kerstcadeautje met een kaartje erbij dat hij vooral niet langs moest komen, omdat er voor hem niks te beleven was in het hotel. En nu moet hij ineens een hele zomer komen logeren. Een voorwaarde is wel dat hij slaagt voor de testen. Hij krijgt een scheepsjournaal mee waarin alles wordt genoteerd. Matthias besluit het aanbod van zijn tante aan te nemen en gaat op reis naar het hotel.

Onderweg komt hij allerlei vreemde figuren tegen. Een oude oma, een pastoor, en een kapitein fluisteren hem in de trein toe dat hij beter terug naar huis kan gaan. Matthias vindt het maar vreemd. Helemaal als hij in het hotel komt en blijkt dat zijn tante er niet is. Er is iets vreemds aan de hand, er verblijven allerlei bijzondere gasten in het hotel. Ook ontvangt hij  flessenpost waarin brieven zitten met de boodschap dat hij beter naar huis kan gaan en dat het beter was als hij thuis van gebleven. Alle wonderlijke zaken die hij tegenkomt schrijft hij op in zijn scheepsjournaal. Hij besluit dat hij niemand in het hotel kan vertrouwen en gaat op onderzoek uit. Zou hij erachter kunnen komen waar zijn tante is? En wat er aan de hand is in het hotel?

Het boek is fijn geschreven, zodat het gemakkelijk en vlot te lezen is. Er zit veel vaart in het verhaal. Het verhaal wordt opgeluisterd door veel grappige illustraties die heel goed bij het verhaal passen. Een fijn verhaal om te lezen, vol humor en avontuur.

Voor alle kinderen die van een spannend verhaal houden!

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *