Het zaadje van compassie

‘Zoals een oude boom nooit zijn oorsprong vergeet, het kleine zaadje waaruit hij opgroeide, zo denk ik vaak terug aan het zaadje van compassie dat mijn moeder in mij gezaaid heeft’.

De hoop is gevestigd op alle kinderen wereldwijd. Want het ligt in hun vermogen een tijdperk te beginnen dat gebaseerd is op compassie, waarin de mensen kunnen leven in harmonie met zichzelf en verbondenheid met elkaar. – Zijne Heiligheid de Dalai Lama

In drie woorden

Boeddhisme, levenslessen, reïncarnatie

In meer woorden

Een bijzonder prentenboek. Het is namelijk geschreven door de geestelijk leider van het Tibetaanse volk en het Tibetaans boeddhisme. Hij richt zich met het schrijven van dit boek speciaal tot kinderen met als doel ze de boodschap van compassie mee te geven. Hij doet dit door te vertellen over zijn eigen jeugd. Hoe hij liefdevol werd opgevoed, met zijn moeder als grote voorbeeld. En hoe hij door monniken na het succesvol afleggen van proeven werd aangewezen als nieuwe Dalai Lama. Mooi in beeld gebracht is de karavaan waarmee de Dalai Lama als vierjarig kind afreisde naar Lhasa alwaar hij studeerde en klaar werd gestoomd voor zijn rol als geestelijk leider. Vanuit deze rol legt hij voor kinderen uit dat compassie in onze gedachten zit en dat het je helpt om de wereld beter te maken door eenvoudigweg behulpzaam en vriendelijk te zijn.

Op de laatste bladzijde staat een tijdlijn van Zijne Heiligheid De 14de Dalai Lama. Hier kun je onder andere lezen dat hij in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Dit boek geeft je een inkijkje in de wereld van het Boeddhisme. Interessant om te lezen is aan welke proeven de vermoedelijk nieuwe Dalai Lama moet voldoen om er zeker van te zijn dat hij de reïncarnatie van de op dat moment zittende geestelijk leider is. De vredelievende boodschap in ‘Het zaadje van compassie‘ is ronduit hartverwarmend. Dit wordt extra benadrukt door de mooie illustraties die het verhaal tot leven doen komen. Het boek geeft stof tot nadenken en gesprek, vanwege de filosoferende toon.

De originele titel van het boek is: The Seed of Compassion, Lessons from the Life and Teachings of His Holiness the Dalai Lama. Het is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 5, 6 die graag meer willen weten over Boeddhisme.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *