Zout van de zee

‘Mijn ogen vielen dicht. En toen vlogen ze open. Daar stond een Russische soldaat.’

De Tweede Wereldoorlog komt tot een einde en de Russen proberen de Duitsers te verdrijven. Duizenden vluchtelingen zijn op zoek naar vrijheid. Zo ook de 21-jarige Litouwse Joana, de 15-jarige Poolse Elilia en de 19-jarige Oost-Pruisische Florian. Ze zijn alle drie op de vlucht naar de Wilhelm Gustloff, een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Alhoewel ze door de oorlog lijnrecht tegenover elkaar staan, moeten ze samenwerken om te overleven. Dan, op het moment dat ze denken dat ze eindelijk veilig zijn, gebeurt er iets verschrikkelijks.

In drie woorden

Spannend, aangrijpend, avontuurlijk

In meer woorden

Dit boek heeft grote indruk op me gemaakt. Ik heb het boek een aantal keer aan de kant gelegd, omdat ik er even van moest bijkomen. Het gaat over een dramatische scheepsramp aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, die echt heeft plaatsgevonden. Dat gegeven maakt het boek extra indrukwekkend. Je volgt in het verhaal drie jongeren die op de vlucht zijn naar de kust. De Litouwse Joana, een verpleegster, Florian uit Oost-Pruisen die een groot geheim bij zich draagt en de Poolse Emilia die zwanger is geraakt na een gruwelijke gebeurtenis. Ze worden, ondanks hun verschillende afkomst, gedwongen om samen te werken om te overleven. Ze zijn namelijk allemaal op weg naar de kust. Ze willen aan boord van het schip de Wilhelm Gustloff, die hen in veiligheid zou kunnen brengen. Ze zijn alleen niet de enige die dit willen. Duizenden vluchtelingen proberen hetzelfde te doen. Tijdens hun vlucht door het bos, zijn ze op hun hoede voor Russische soldaten. De vraag is of ze op tijd bij de kust aan kunnen komen, of ze een plaats op het schip kunnen bemachtigen en of ze dan echt veilig zijn.

Dit indrukwekkende boek vertelt een stuk van de oorlog dat ik nog niet kende. Je voelt de spanning, de onderlinge argwaan, je leest over gruwelijke daden en wat daar de gevolgen van zijn. Je kunt je goed inleven in de personages, mede door het feit dat de korte hoofdstukken afwisselend worden verteld vanuit het perspectief van Joana, Florian en Elilia . Het boek laat de kracht van mensen zien die ondanks ontberingen en gruwelijke gebeurtenissen toch doorgaan en steun vinden bij elkaar.

Voor jongeren vanaf 15 jaar die houden van een rauw, historisch verhaal.

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *