Hoe fel de zon ook scheen

‘We moeten de kinderen van onze kinderen vertellen wat er is gebeurd. Iedereen moet blijven beseffen dat het hard werken is om samen een vreedzame wereld op te bouwen’ (Wilhelmina)

In drie woorden

Waargebeurd, informatief, indrukwekkend

In meer woorden

10 Mei 1940 luidde een zwarte periode voor Nederland in. In deze verhalenbundel neemt Arend van Dam zijn lezers mee terug naar de oorlogsjaren die onze geschiedenis voorgoed hebben getekend. In twintig verhalen maken we kennis met bekende en minder bekende mensen. Zo ontmoeten we olympisch atlete Rie Mastenbroek, maar ook Miep Gies, die de familie Frank hielp tijdens hun onderduik. We ontmoeten helden als Hannie Schaft en Erik Hazelhoff Roelfzema, maar ook Guus en Lienke, die de oorlog aan de andere kant van de wereld meemaakten in Nederlands-Indië. De verhalen gaan over de februaristaking, over dwangarbeid, de Japanse bezetting, de invasie van Normandië, de hongerwinter en natuurlijk ook over de bevrijding.

Elk verhaal is een afgerond geheel en nodigt uit tot verder praten over dit onderwerp. De verhalen doorlopen de vijf jaren van de Duitse bezetting en de onderwerpen worden in begrijpelijke taal uitgelegd.

Hoe fel de zon ook scheen is een indrukwekkende verhalenbundel van Zilveren Griffel-winnaar Arend van Dam over een periode in onze geschiedenis die nooit vergeten mag worden. Om voor te lezen aan kinderen vanaf zeven jaar of zelf te lezen vanaf negen jaar, met sfeervolle illustraties van Alex de Wolf.

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *