Hut hok huis

‘Architectuur is een kunstvorm die plekken creëert die bescherming bieden tegen alle mogelijke vormen van gevaar. Deze plekken, die meestal HUIZEN worden genoemd, kunnen verschillende vormen aannemen en hebben gewoonlijk een heleboel functies.’ 

Recept voor een huis

Ingrediënten:

  • 1 of meer bekende architecten
  • 1 perceel bouwgrond
  • een handvol frisse ideeën
  • 3 of 4 karren vol geld

Alles goed mengen, schudden en vijf maanden aan de kant leggen. Het afgewerkte huis opdienen met bewoners.

HUT HOK HUIS toont de interessantste voorbeelden van hedendaagse huizen, verspreid over de hele wereld, Het bevat projecten van bekende architecten, zoals Het Gordijnhuis van Shigeru Ban en Het Bellenhuis van Antti Lovag. Al deze huizen hebben een verrassend concept, zien er vaak extravagant uit en zijn allemaal bewoond.

In drie woorden

Woningen, bouwkunst, ongewoon

In meer woorden

Dit boek toont de meest ongewone huizen in de wereld. Een reeks van 35 zeer interessante huizen passeert de revue. Deze zorgvuldig samengestelde selectie werd gemaakt door een denktank van onafhankelijke geleerden die zich bij de keuze hebben laten leiden door hun eigen smaak. In een getekende galerij worden de architecten van de huizen aan je voorgesteld. Ze worden verderop in het boek naast het door hun ontworpen huis bij naam en toenaam genoemd. Ook wordt de opzet van het boek kort aan je uitgelegd. Zo kom je te weten dat elk huis een soort bijnaam heeft die in grotere letters bij de betreffende afbeelding vermeld staat en dat de echte naam er klein afgedrukt naast staat. Voorbeeld: HET BELLENHUIS – La Maison Bulle. Ook wordt met behulp van icoontjes meer informatie gegeven. Het zijn er 12, best veel, soms moet je even terugbladeren om te checken wat ze betekenen. Maar het leert gauw. De iconen geven informatie over onder andere: de locatie (bos of stad), milieuvriendelijkheid, ruimtes in het huis en het materiaal waarvan het huis gemaakt is. Tevens wordt bij elk huis de naam van het land waar het staat genoemd. Er zijn bovendien voorin het boek twee landkaarten getekend waarop alle huizen uit het boek vermeld worden. Ze zijn allemaal genummerd, super handig en overzichtelijk!  Als je meer wilt weten over een bepaald huis blader je gewoon door naar de aangegeven bladzijde.

Er gaat een wereld voor je open tijdens het lezen en bekijken van al die bijzondere huizen. Neem nou de huizen op het plaatje hierboven. Ik zou nooit uit mezelf bedacht hebben dat de ontwerpers van dit huizenblok zich hebben laten inspireren door de Egyptische sfinx. En toch is het zo, kijk maar eens goed naar het plaatje hieronder en je ontdekt de overeenkomst. Deze WATERSFINXEN- The Sphinxes  zijn ontworpen door Willem Neutelings en Michiel Riedijk. Zoals ik al eerder vertelde zie je hun beider hoofden bij het ontwerp, hun namen staan eronder vermeld. Duidelijker kan niet!

Een ander voorbeeld van een fraai stukje architectuur is HET KOFFERHUIS – Suitcase House in China, ontworpen door Gary Chang. Kijk maar naar het plaatje hieronder, het huis lijkt echt op een koffer en is gemaakt vanuit de gedachte dat de meeste kamers in een huis maar een klein gedeelte van de dag benut worden. Zonde van de ruimte, bedacht deze architect. Hij ontwierp daarom een systeem waarbij je met behulp van verschuifbare muren dit huis naar eigen keuze in kamers kan indelen. En onder de vloer zitten ook nog extra kamers verborgen! Bijzonder hè! En dan zijn dit nog maar twee voorbeelden van architectonische hoogstandjes. Kun je nagaan…

Ben jij benieuwd naar de meest ongewone huizen van de wereld? Lees en bekijk dan dit boek en je zult versteld staan! Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *