Ik ben heel boos

“Wanneer ben jij echt boos?”

Rosa, of eigenlijk Rosalinde, is meestal buiten in het bos te vinden. Dit is haar lievelingsplek. Haar lievelingskleur is rood en alle dieren zijn haar vrienden. Maar Robin, het roodborstje, is haar allerbeste vriend. Rosa is heel vaak blij. Soms is ze verdrietig en af en toe ook wel bang. Maar boos is Rosa nooit. Hoe word je boos? Samen met Robin gaat ze eropuit. Ze gaan op zoek naar iemand die Rosa boos kan maken. Zou het lukken?

In drie woorden

Leerzaam, herkenning, realistisch

In meer woorden

Ik ben boos! is een bijzonder prentenboek over gevoelens. Rosa heeft verschillende emoties die worden beschreven aan de hand van praktische en realistische voorbeelden. Zo was ze verdrietig toen ze haar knuffel was verloren en was ze bang toen ze een prikje van de dokter kreeg. Dit zijn vaak hele herkenbare voorbeelden voor kinderen. Rosa is alleen nog nooit boos geweest en ze wil er achter zien te komen hoe ze boos kan worden. Dit biedt een mooie opening voor een gesprek over boos zijn. De boodschap in dit prentenboek is dan ook heel mooi. Want je mag heus wel een keer boos zijn. Je emoties onderdrukken is niet goed voor je. 

De illustraties zijn werkelijk prachtig en paginagroot! De kleuren zijn rustig maar wel passend bij de emotie die centraal staat op de bladzijde. Zo is het donker wanneer Rosa bang is. 

Achter in het boek vind je, hoe kan het ook anders, een rode enveloppe. Daarin zitten acht gevoelskaarten. Soms kan een kind het heel moeilijk vinden om zichzelf uit te drukken of te vertellen hoe hij/zij zich voelt. Door middel van deze kaarten kan het kind de emotie aanwijzen maar ook leren om de gevoelens bij een ander te herkennen. 

Een mooi prentenboek voor alle kinderen die het soms lastig vinden om te benoemen hoe ze zich voelen.

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *