Ik praat als een rivier

Ik praat als een rivier
Categorieën: , , ,
Publisher:

‘Ik word ’s ochtends wakker met die woordgeluiden die vastzitten in mijn mond.’

In drie woorden

Prentenboek, sfeervol en stotteren

In meer woorden

Dit prentenboek zuigt je direct het verhaal in van een jongen die soms moeite heeft met praten. Wat moet het lastig zijn om wel namen van woorden te weten, maar ze niet altijd goed uit te kunnen spreken. Ik kan mij helemaal voorstellen dat je je daar heel ongelukkig bij kunt voelen. Op school is het lastig wanneer er weinig begrip is, vooral als je een hele klas moet toespreken. De hoofdpersoon, de jongen uit het verhaal stottert. Hij beschrijft aan het begin van het boek heel duidelijk en beeldend hoe hij zich voelt wanneer hij stottert. Stotteren zorgt voor veel onbegrip en hierdoor voor frustratie. Wat is het dan fijn voor de hoofdpersoon uit het verhaal dat zijn vader wel begrip toont voor de situatie en ook helpt om hier beelden bij te zoeken. Hij neemt zijn zoon mee naar de rivier en komt daar tot een prachtige vergelijking…

Ik denk dat dit boek veel troost zal bieden aan kinderen die een probleem hebben met ‘spreken’, maar ook in het algemeen wanneer je je buitengesloten voelt. Dit kan natuurlijk ook een ander probleem zijn dan stotteren. Het kan zeker ook hulp bieden voor ouders. Voor hen is het ook niet altijd makkelijk hoe je je kind het beste kunt helpen. Het boek is bekroond door de American Library Association met de Schneider Family Book Award. Het verhaal van de auteur Jordan Scott is prachtig vertaald door Edward van de Vendel. De schitterende illustraties in kleur zijn van Sydney Smith.

‘Ik praat als een rivier’ is een bemoedigend boek voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken vanaf 4 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Sigrid Olivier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *