Ik zoek een woord – 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden

“Gedichten over alles wat je wel en niet met taal kunt zeggen….”

Geheime berichten, boze brieven, lieve woorden, gevleugelde woorden, wartaal, kromtaal, klanktaal, en woorden die zich niet laten vangen. Hans en Monique Hagen verzamelden poëzie waarin met letters en woorden wordt gespeeld. De verrassende illustraties van Deborah van der Schaaf zijn gedichten op zichzelf.

Met gedichten van Joke van Leeuwen, Willem Wilmink, Tjitske Jansen, Erik van Os, Ted van Lieshout, Drs. P, Johanna Kruit, Gummbah, Vasalis, Sjoerd Kuyper, Edward van de Vendel, K. Schippers, Ivo de Wijs, Jules Deelder, Bette Westera, Martinus Nijhoff, Toon Hermans, Bart Moeyaert, Koos Meinderts en 90 anderen.

In deze bloemlezing zijn de gedichten als een feestelijke slinger aan elkaar geregen.

In drie woorden

Afwisselend, verzameling, taal

In meer woorden

Voor deze bundel zochten Hans en Monique Hagen vier jaar lang de mooiste en opvallendste gedichten over taal bij elkaar.

Het fijne van deze bundel is dat er gedichten in staan voor lezers van 9 tot 99 jaar. Het is echt een boek waar je met de hele familie van kan genieten. Door de vele verschillende gedichten – makkelijk en toegankelijk, grappig of verrassend – is het een bundel geworden waar je steeds weer opnieuw naar grijpt. Maar er is wel een ding dat de gedichten met elkaar gemeen hebben: ze gaan allemaal over taal.

De bundel laat je kennismaken met veel verschillende dichters, een aantal van vroeger, maar veel hedendaagse. Achterin staat een lijst waarin je kunt terugvinden uit welke boeken de gedichten afkomstig zijn, mocht je meer van een bepaalde dichter willen lezen.

De illustraties van Deborah van der Schaaf zijn een combinatie van zwart-witfoto’s en -tekeningen. Ze maakte grappige illustraties en afbeeldingen van gevonden voorwerpen die iets laten zien uit een stukje van de gedichten. Fantastisch is bijvoorbeeld de afbeelding van een wc, die helemaal opgebouwd is uit drukletters. Zelfs de wc-rol en dampende drol in de wc-pot bestaan uit letters.

Dit is een boek dat je in je kast en in je schoolbibliotheek moet hebben staan. Je pakt  het om in te lezen, maar ook om in te kijken. De taal en de afbeeldingen in het boek zijn even belangrijk.

‘Ik zoek een woord’ heeft in 2014 een Zilveren Griffel gewonnen.

Wist je dat je bij deze bundel tips en uitgewerkte lesideeën met achtergrondinformatie voor gebruik in het basis- en voortgezet onderwijs kunt vinden op www.moniquehagen.nl

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *