Ingenieurs aan het werk – Bouwlab

Ingenieurs aan het werk - Bouwlab
Categorieën: ,
Author:
Publisher:

Ben je ooit via een tunnel door een berg gereden? Heb je weleens een wolkenkrabber zien meebewegen met de wind? Heb je ooit een sierlijke hoge brug bewonderd? Allemaal bouwkunde!

Blijf jij regelmatig stilstaan bij een wolkenkrabber of een indrukwekkende brug? Wil je weten hoe deze geweldige bouwwerken gebouwd worden? Bouwkundige zou wel eens dé baan voor jou kunnen worden! Leer de beginselen en doe praktische ervaring op. De wereld van de bouwkunde ligt voor je open!

In drie woorden

Uitdagend, bouwkunde, leerzaam

In meer woorden

Op de achterflap van dit boek kun je in een extra, licht gedrukt kopje lezen dat je tijdens het lezen en bekijken van dit boek  uit de serie ‘ingenieurs aan het werk’ kennis gaat maken met opwindende beroepen in wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde. Tevens kun je je wagen aan experimenten uit de echte wereld.

Maar alvorens over te gaan tot dit alles wordt in het kort uitgelegd wat bouwkunde precies is. De principes ervan worden weergegeven en de link met vroeger en nu wordt genoemd. Je leert dat alle bouwwerken voldoen aan dezelfde bouwkundige beginselen. Het ‘Guggenheim Museum’ (Spanje) ziet er bijvoorbeeld uit als een ingewikkeld bouwwerk maar de ontwerpprincipes ervan zijn dezelfde als die van een eenvoudig huis. Dit feit tot je nemende zal je enthousiasme om hier meer over te leren vast aanwakkeren!

Probeer en leer…

Verschillende bekende en minder bekende bouwwerken passeren de revue, uiteraard zoemt men in dit boek in op de bouwconstructie en de gebruikte materialen. Steeds wordt uitgelegd waarom de keuze voor een bepaalde constructie en een bepaald materiaal is gemaakt. Je zult ontdekken dat ook de plaats waar een gebouw staat van invloed is op het slagen van een project. Zo vragen gebouwen in aardbevingsgebieden een constructie die de schuddende krachten van een aardbeving kan weerstaan. Je leest hoe men dat in Taiwan bij de bouw van de ‘Taipei 101 ‘heeft aangepakt. Ook interessant is het om te lezen waarom de 56 meter hoge toren van Pisa zo scheef staat. De oorzaak hiervan is de invloed van de bodem, die aan de ene kant van het bouwwerk meer samendrukt dan aan de andere kant. Overhellen van de toren is het het gevolg!

De hierboven beschreven voorbeelden zijn er slechts twee, in het boek staan er natuurlijk veel meer beschreven. De inhoud van het boek is samengesteld volgens een vast stramien: 7 hoofdstukken die elk een onderdeel van bouwkunde behandelen en afronden met een experiment dat je zelf kunt uitvoeren. Hierdoor ondervind en ontdek je zelf wat het effect is van de beschreven bouwkundige feiten. Zo kun je na het lezen over de scheve toren van Pisa zelf aan de gang met een onderzoek/experiment over bodemsterkte en fundering.  De materialen die je voor je experiment nodig hebt worden overzichtelijk in beeld gebracht evenals de stappen die je moet zetten. Op deze manier stelt de auteur je in staat om de best wel ingewikkelde materie (beter) te begrijpen..

Bouwkundige feiten worden beschreven in aparte blokjes. De moeilijke woordenlijst achterin het boek kan je helpen om eventueel lastige begrippen te verduidelijken. Ook wordt verwezen naar twee andere boeken over dit onderwerp en websites.

Tot slot verklap ik nog één feitje: het gat in het ‘Shanghai World Financial Center’ in China laat de wind door, zodat de windkrachten minder vat hebben op het gebouw. Zin in een testje? Bouw dan met spullen uit je keuken je eigen toren om deze vervolgens op belastingen door wind en aardbevingen te testen. Je vindt de test in hoofdstuk 7, laterale systemen. Succes!

Dit boek vol uitdaging is geschikt voor toekomstige bouwkundigen, ingenieurs en architecten. Ook raadzaam als verdiepende leerstof in de klas!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *