Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt

‘Wees trots op wie je bent! Het is altijd goed. ALTIJD!’

Een leerzaam en informatief boek over homoseksualiteit, diversiteit en inclusiviteit, dat kinderen leert om ruimdenkend en liefdevol naar de wereld te kijken.

In drie woorden

Waardevol, liefdevol, kleurrijk

In meer woorden

In dit kleurrijke prentenboek, wordt het onderwerp ‘geaardheid’ voor jonge kinderen uitgebreid maar luchtig bespreekbaar gemaakt. Het verhaal is voor alle kinderen heel herkenbaar: een meester die in de kring aan de kinderen in de klas vraagt wat ze later willen worden. De een wil fotografe worden, de ander vlogger en Robbert wil later homo worden. Dan ontstaat een mooi ongedwongen en waardevol gesprek tussen de meester en de kinderen over bijvoorbeeld wat homo zijn is, het homohuwelijk, of je kunt kiezen of je homo wordt en hoe het heet als een meisje verliefd wordt op een ander meisje.

“Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt. Daarom kun je er dus niet voor kiezen om homo en ook niet om hetero te worden. Je bent het of je bent het niet.”

Juist door gebruik te maken van kinderen en hun vragen in een klas tijdens een kringgesprek als setting, zullen veel kinderen zich in het verhaal kunnen herkennen. Ook de illustraties maken het verhaal toegankelijk: enorm kleurrijk en een grote diversiteit aan klasgenootjes en andere personen. Kinderen en volwassenen, jong en oud, met kort of lang haar, steil of krullend haar, een donkere huid of een huid vol met sproetjes.

Het prentenboek wordt afgesloten met een aantal pagina’s aan uitleg over verliefdheid, de betekenis van de afkorting LGBTQIP+, wist-je-datjes en een knutseltip.

Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt is het derde deel in de reeks Kriebels in je buik, een serie boeken over kinderen en seksualiteit. Een waardevol prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar dat in geen enkele schoolklas mag ontbreken.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *