Jij mag alles zijn

Jij mag alles zijn
Categorieën: , ,
Publisher:

‘Ik ben er nog, en ik ben sterk. Lexi is sterk, meestal.’

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in haar ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

In drie woorden

Liefdevol, ontroerend en bijzonder

In meer woorden

Lexi, een meisje wat direct een plekje in je hart gaat veroveren. Een meisje dat je het liefst op ieder moment van de dag een grote knuffel wilt gaan geven, een meisje dat je als lezer niet meer los wilt laten. Lexi’s moeder is verdrietig. Niet zomaar verdrietig, maar ze heeft verdriet wat haar niet meer los laat. Verdriet waardoor ze geen honger meer heeft, verdriet waardoor ze het liefst de hele dag in bed ligt. De negenjarige Lexi wil niets liever dan het verdriet van haar moeder wegnemen. Als ze maar lief genoeg is, dan moet dat toch vanzelf wel goed komen? Ze koopt lieve cadeautjes voor haar moeder, zegt lieve dingen… Maar toch is het niet genoeg. Als de moeder van Lexi moet worden opgenomen om te werken aan haar mentale gezondheid moet Lexi een tijdje ergens anders gaan wonen. Ze kan niet bij papa blijven die altijd moet werken en bij oma is ook al geen optie omdat ze voor opa veel te druk zou zijn. Papa brengt haar naar tante Arizona, een tante die ze niet zo vaak ziet. Maar als ze merkt dat ook tante Arizona wel eens verdrietig is, is ze vastbesloten om zowel het verdriet van haar tante als het verdriet van haar moeder weg te nemen. En daarvoor haalt ze alles uit de kast.

Ontroerend, dat is het eerste woord wat bij me opkomt als ik terugdenk aan dit bijzondere verhaal. Lexi is een bijzonder kind, een negenjarig meisje dat al veel te veel op haar kerfstok heeft gekregen. Wat een doorzettingsvermogen en wat een liefde voor haar omgeving. Daar kan menig mens nog iets van leren. De schrijfstijl van Griet op de Beeck is beeldend en de prachtige illustraties van Linde Faas geven het verhaal kleur. Lexi is gek op lijstjes en deze zijn tussen de verhalen en illustraties door op een speelse manier verwerkt. Een bijzonder en verdrietig verhaal is op deze manier toch iets minder zwaar gemaakt. De paginagrote illustraties zijn er om in weg te dromen, je kunt er uren naar blijven kijken. Al wil je jezelf daar de tijd vast niet voor geven omdat niet verder lezen bijna onmogelijk is. Dit boek heeft me betoverd, het heeft me het mooie van het kind laten inzien. De belangrijke boodschap die de titel je eigenlijk al geeft, is een boodschap die ik je mee wil geven. Jij mag alles zijn; verdrietig, boos, bang en blij. Laat je emoties maar stromen!

Een must-read voor lezers vanaf 10 jaar.

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Ilona de Kok

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *