Joris en de geheimzinnige toverdrank

Joris en de geheimzinnige toverdrank
Categorieën: ,
Publisher:

‘Dit zou de regel zijn: alles wat hij zag, vloeibaar, stroperig of poeder, alles ging erin.’

Joris woont op een boerderij, ver van alles af. Op een zaterdagochtend moet hij in zijn eentje op zijn grootmoeder passen, maar Joris haat zijn grootmoe, dat akelige, hekserige ouwe wijf. Hij bedenkt een plan: hij gaat een toverdrankje voor haar maken. Er gaat van alles in: kanariezangzaad, varkenstabletten, motorolie en nog veel meer.

In drie woorden

Hilarisch, familie, fantasierijk

In meer woorden

Joris woont samen met zijn ouders en grootmoe op de boerderij. Joris heeft een hekel aan het oude mens. Ze mopperde, bromde, morde en mokte over van alles en nog wat. Wanneer zijn ouders vragen of hij even op zijn zijn oma wil passen, omdat ze boodschappen willen doen in het dorp. Ze vragen hem om niet te vergeten om grootmoe haar drankje te geven. Grootmoe maakt Joris bang met haar verhalen en hij besluit haar een toontje lager te laten zingen. Hij maakt een nieuw drankje voor grootmoe. Hij doet alles erin wat hij tegenkomt, tandpasta, ontharing crème, vloeibare parafine, vlooienpoeder voor honden, kanarie zangzaad, kruiden, varkenstabletten, echt álles wat hij tegenkomt! Nadat hij oma een lepel van het goedje heeft gegeven, weet hij niet wat hij ziet. Oma groeit en groeit. Ze gaat door het plafond en zelfs door het dak heen. Als zijn ouders terug komen en grootmoe zo zien, krijgt de vader van Joris een fantastisch idee. Hij wil het drankje aan zijn dieren voeden, zodat ook zij groeien en meer melk geven. Maar weet Joris het recept nog?

Dit is mijn persoonlijke favoriet van Roald Dahl. Het is met zoveel humor en fantasie geschreven. Kinderen vinden het heerlijk om zelf toverdrankjes te maken van water, bladeren en alles wat kinderen verder nog tegenkomen. En dan fantaseren ze wat er zou kunnen gebeuren als iemand een slokje zou nemen. Die fantasie heeft Roald Dahl omgezet in dit boek. Het is een heerlijk boek om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 7.

 

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *