Kansloos

‘Ook aardige mensen kunnen meegesleept worden en de verkeerde beslissingen maken en de verkeerde dingen doen’. 

Eerst dachten we dat het een nepbericht was.

Ga niet naar buiten als je in leven wilt blijven! Only the truth will set you free. 

We konden het gewoon niet geloven. Hadden we dat maar wel gedaan. Dan leefde iedereen nog. Zou jij de waarheid over jezelf durven te vertellen als het je laatste kans was?

In drie woorden

Eigentijds, bloedstollend, psychologisch

In meer woorden

Een groepje jongeren komt samen in een eenzaam vakantiehuis om daar een weekje gezellig te chillen. Aanvankelijk heeft Anne er niet zoveel zin in maar haar vriendin Maxime weet haar over te halen om toch mee te gaan. Het huis blijkt meer afgelegen en aftands dan verwacht, Anne zou het  liefst  rechtsomkeer maken, maar dat gaat niet. Ze moet er maar het beste van zien te maken. Dat lukt redelijk omdat ze vlinders in haar buik krijgt van Sami, een knappe, vriendelijke jongen die ook in het huis verblijft.

Maar toch hangt er een luguber, vreemd sfeertje dat compleet wordt als alle vrienden een mysterieus berichtje krijgen toegestuurd via Instagram. Het blijkt een regelrechte bedreiging. Kortgezegd komt het er op neer dat ze vanaf dat moment overgeleverd zijn aan de grillen en grollen van de schrijver van het bericht. Wie doet zoiets en met welk doel? Is er kans op overleving? Het eten is op, de telefoons zijn leeg, de elektriciteit is uitgevallen en naar buiten gaan is verboden…

Een eigentijdse jeugdthriller met een hoog spanningsgehalte dat subtiel wordt opgebouwd. Er zit goede structuur in het boek maar toch wordt het verhaal niet geheel chronologisch verteld.  Zo zijn er steeds blauwgekleurde bladzijdes waarop gedachten van de dader worden weeggegeven die zowel in heden, verleden als toekomst gebeurd kunnen zijn. Dat geldt ook voor de opgenomen video gesprekken van de tieners die uitgetypt weergegeven worden na een afbeelding in negatief van hun gezicht. Wat betreft de volgorde van de gebeurtenissen is er dus behoorlijk gehusseld. Met als doel kleine tipjes van de sluier op te lichten. Toch blijft het gissen tot aan het plot.

Aan het eind van het boek geeft de auteur nog wat achtergrondinformatie. Ze vertelt dan onder andere hoe de cover van het boek tot stand is gekomen. Het is een verzorgd geheel zoals we gewend zijn van Mel Wallis de Vries. Het blauw komt terug op de cover en op de buitenlijn van de bladzijdes maar ook in de Engels talige  titels van de hoofdstukken.

Een behoorlijk enge thriller voor Young Adults

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *