Kijk dan toch!

Kijk dan toch!
Categorieën: ,
Publisher:

‘Is dat het, de gebeurtenis?’

‘Sst’, antwoordt de slak, ‘kijk’.

De pad loert in het rond.
Niets te zien.

‘Er gaat hier iets gebeuren’, zegt de slak.
‘Daar weet ik niets van,’ mompelt de pad, ‘ik ben benieuwd.’

Bedoelt de slak de mieren die in stoet voorbij trekken?
Of de bes die valt? Of de twee mussen? De pad weet het niet.

‘Kijk dan toch’, zegt de slak.

In drie woorden

Verwondering, ode, genieten

In meer woorden

Slak maakt zich op om eens heerlijk te gaan genieten van een gebeurtenis. Hij moet er wel wat moeite voor doen want voor optimaal genot is bovenop een stuk hout de beste plek. Terwijl hij na een moeizame klim zijn ideale plekje heeft bereikt komt pad tevoorschijn. Ze raken in gesprek. Slak vertelt dat er iets gaat gebeuren. Dit maakt pad erg nieuwsgierig, hij besluit te wachten op de gebeurtenis en neemt daarom plaats op een stuk klei naast het stuk boomschors waar slak op zit.

Terwijl slak zich verkneukelt over de lichte nevel die optrekt en het zonlicht dat zich uitstrekt wordt pad alsmaar ongeduldiger. Wanneer gaat het gebeuren? vraagt hij aan slak. Maar die maant pad tot stilte en zegt alleen maar: ‘kijk dan toch’. Maar dat helpt niet echt want terwijl slak van alles ziet gebeuren – wandelende mieren, groeiend weegbree, een vallende bes en meer – wacht pad nog steeds ongeduldig op de gebeurtenis…

Een mooi verhaal met een diepere laag en een spitsvondig eind. Illustratie-kunstenaar Sebastiaan van Doninck weet je te raken met zijn prachtige tekeningen waar het genot van mooie natuur vanaf spat. Als lezer begrijp je direct over welke gebeurtenissen slak zich zo verwondert en doet het gemis van dit genot bij pad je een beetje zeer. Tekst en beeld vormen een mooi geheel om dit effect te bewerkstelligen. Of kinderen dit ook zo zullen ervaren weet ik niet. Zij zijn immers nog jong en puur en hebben daardoor sowieso vaak oog voor andere details dan een volwassene. Details waar wij al gauw aan voorbij gaan!

Op de achterflap staat dit alles zo verwoord: ‘Elvis Peeters en Sebastiaan van Doninck brengen een ode aan de verwondering. Een prachtig voorleesboek dat uitnodigt om te kijken en te genieten’.

Wat mij betreft een mooie tip voor ieder mens die net als pad vergeet zich te verwonderen over de schoonheid van de natuur!

Voor liefhebbers van mooie platen en natuur vanaf  een jaar of vier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *