Kinderen met een ster

Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt…

Klaartje kijkt om zich heen. Is het de laatste keer dat ze hun huis ziet? Ze kan niet uitleggen waarom, maar ze denkt van wel. Even legt ze haar hand tegen de ribbels van het behang. Dan drukt ze er een kus op. ‘Dag huis,’ zegt ze zacht.


In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van zes kinderen die tijdens de Tweede wereldoorlog in Kamp Westerbork terechtkwamen. Ze baseerde de verhalen op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten.

In drie woorden

Indrukwekkend, verhalend en ontroerend

In meer woorden

In Kinderen met een ster worden de verhalen beschreven van zes gewone kinderen die elkaar niet kennen. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Ze waren ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ongeveer even oud, ze zijn allen joods en hebben in Kamp Westerbork gezeten.

Martine Letterie heeft dit boek geschreven in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Martine Letterie heeft al eerder boeken gemaakt in samenwerking met het Herinneringscentrum, maar nog nooit maakte zij een boek voor zo’n jonge doelgroep. Ze hoopt met het vertellen van deze verhalen de herinnering aan de Joodse en Sinti-kinderen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kamp Westerbork hebben gezeten, levend te houden.

Het boek is opgesplitst in delen. In deel één staan verhalen over het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, de regels die de Duitsers hadden voor de Joden en over het opgepakt worden door de Duitsers. Deel twee gaat over het leven in Kamp Westerbork. En in deel drie staan verhalen over de bevrijding. Om beurten vertellen Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie een verhaal. In het boek komen thema’s als Jodenvervolging, concentratiekampen, vluchten en de bevrijding aan de orde. Het is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 8 jaar.

De illustraties van Rick de Haas geven het verhaal en de sfeer van het verhaal goed weer. Hij laat de fijne momenten zien met kleurrijke illustraties. Bij de angstige momenten zijn de illustraties grijs en grauw.
Dat dit een pareltje is onder de boeken over de Tweede Wereldoorlog is niet alleen mij opgevallen. De griffeljury heeft dit boek in 2017 bekroond met een Zilveren Griffel.

Een indrukwekkend en ontroerend boek om de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht te brengen bij jonge kinderen.

Blog auteur Reina Loonstra - Douma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *