Koningskind

Koningskind
Categorieën: , ,
Author:
Publisher:

‘Wie hierover spreekt, wie hierover nog nadenkt, wie hier zelfs diep in de nacht maar over durft te dromen, zal sterven,’ zei de vrouw.

Zissel kan niet praten, maar ze ziet en begrijpt alles – ook het samenzweerderige gefluister in de nacht waarin haar babybroertje wordt geboren. Diezelfde nacht sterft de baby van een belangrijke edelvrouw. Zissel is getuige van een complot dat ze nauwelijks kan bevatten. Ze reist mee naar het hof van koning Salomo. Daar weet niemand dat zij de zus is van de baby die is verwisseld, laat staan dat ze een dochter van de koning is. Maar de kleur van haar ogen verraadt haar…

In drie woorden

Spannend, meeslepend, geheimzinnig

In meer woorden

Voor het schrijven van dit prachtige verhaal is Selma Noort als klein meisje al geïnspireerd geraakt door het Bijbelverhaal van Koning Salomo. Tijdens het schrijven van het boek is ze ook op reis gegaan naar Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië. Ze beklom bergen, reed door woestijnen en bezocht overblijfselen van steden van lang geleden. Dit voel je duidelijk door het hele boek; het is echt fantastisch hoe Selma de wereld van Zissel in alle geuren en kleuren tot leven weet te brengen in Koningskind.

Het verhaal gaat over Zissel, de dochter van Lydia en koning Salomo. Koning Salomo bezocht vaak vrouwen voor een nacht – zo ook Lydia die zwanger raakt van hem – en weet niet van het bestaan van Zissel. Zissel is een bijzonder meisje dat niet kan praten en een vreemd handje heeft. Zissel groeit veilig en gelukkig op tot een sterke, slimme meid bij haar lieve, krachtige moeder Lydia en zorgzame, wijze stiefvader die steenhouwer is. Haar stiefvader leert haar dat haar gekke handje geen zwakte is, maar een kracht.

Lydia raakt zwanger van de Steenhouwer, maar vlak voor de geboorte van hun kind, sterft de Steenhouwer. In dezelfde nacht dat het kindje, een jongetje, geboren wordt, komt een groep edelvrouwen en soldaten die onderweg zijn naar het paleis van Koning Salomo, in het dorp van Zissel aan. Een van deze vrouwen is ook zwanger, maar haar baby wordt in diezelfde nacht doodgeboren. Zissel is getuige van een intens gemeen en vals complot waarbij de baby’s verwisseld worden, maar kan hier niets tegen doen. Zissel moet dan mee naar Jerusalem als beschermer van de baby, haar broertje. Maar niemand weet dat ze de zus van het baby’tje is. Niemand weet dat ze weliswaar niet kan spreken, maar dat ze wel kan horen. Én niemand weet dat zij een dochter van koning Salomo is…..

Wat was dit een schitterend en meeslepend boek, ik heb het in een ruk uitgelezen. Zissel laat zien dat ook al ben je niet “perfect”, je altijd mogelijkheden hebt en kansen en dat er altijd dingen zijn die je wél kunt.

Het schitterende omslag is van Martijn van der Linden.

Het boek is voor jongeren vanaf  een jaar of 12 jaar die van historische verhalen houden.

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *