Kop vol gruis

Kop vol gruis
Categorieën: ,
Author:
Publisher:

‘Lezer, ben je er nog? Of zit je al te geeuwen?’

Dag worstelt elke dag met zijn autisme. In zijn kelder bouwt hij met Playmobil twee werelden: zijn Oefenwereld, waarin hij situaties in de echte wereld nabootst en oefent, en zijn Wonderwereld, waarin hij aan de hand van zelfverzonnen verhalen antwoorden zoekt op vragen over het leven.

In drie woorden

Autisme, inzicht, levensvragen

In meer woorden

Wat is dit een ontzettend bijzonder boek. De cover verraadt het eigenlijk al, dit is niet ‘zomaar’ een verhaal. Dit boek geeft de lezer echt inzicht in de denk- en leefwereld van Dag, die iedere dag met zijn autisme worstelt. Wat is dat ontzettend goed gedaan. Het boek is zeer afwisselend geschreven en springt soms van de hak op de tak, maar dat is bewust gedaan. Alles draagt bij om zoveel mogelijk in het hoofd van Dag te kunnen kijken.

Het boek begint met een hele interessante bijsluiter. Er wordt informatie aan de lezer gegeven. Er wordt onder andere uitgelegd dat het boek bestaat uit hoofdstukken met wisselende vertellers. Bij ieder hoofdstuk staat, onder de titel, de naam van de verteller (tussen haakjes). Samen met de schrijver (die ook Dags leraar is), de vrienden, de zus en de moeder van Dag baan je je als lezer een weg door al het gruis in zijn kop. En dan is meteen de titel verklaard.

Ik vond het gegeven dat Dag de wereld probeert te begrijpen door een wereld van Playmobil te bouwen zeer indrukwekkend. Wat moet het soms lastig zijn, als je de taal van de wereld niet helemaal leest. En wat knap dat je dan op deze manier grip probeert te krijgen op het reilen en zeilen van alledag.

Een kop vol grijs is een indrukwekkend boek voor iedereen vanaf 14 jaar die weleens tobt met alles om zich heen.

Blog auteur Sigrid Olivier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *