Leugenaar leugenaar

Leugenaar leugenaar
Categorieën: ,
Tag:
Publisher:

Wie liegt er nooit?

De avond voor haar 13e verjaardag hoort Charlie haar ouders hevig ruziemaken. ’s Ochtends is haar vader voorgoed vertrokken. Charlie voelt zich in de steek gelaten en is heel boos. En ze heeft het gevoel, dat ze met die boosheid bij niemand terecht kan. Haar moeder is aanvankelijk verdrietig en daarna praat ze niet meer over papa, alsof ze hem is vergeten. Vriendin Liv praat telkens over haar eigen vader, en op school wordt Charlies kwaadheid nog eens gevoed door het getreiter van klasgenoot Kat. Als er op school een brand is uitgebroken, krijgt de kwaadheid een uitlaatklep en doet ze iets wat haar leven en dat van mensen om haar heen overhoop haalt.

In drie woorden

Woede, echtscheiding, puber

In meer woorden

Charlie’s vader verdwijnt zonder iets te zeggen op haar verjaardag. Met haar moeder kan ze hier niet over praten, haar beste vriendin Liv luistert niet en haar klasgenoot Kat daagt haar meer en meer uit. Charlie wordt bozer en bozer, op alles en iedereen. Charlie voelt zich door iedereen bedrogen, iedereen liegt; maar vertelt ze zelf wel de waarheid? Je voelt Charlie’s boosheid en woede ook echt door het hele boek razen. Deze woede zie je ook weer terug in de cover van het boek.

Het is een prettig leesbaar verhaal, met korte hoofdstukken, over een pubermeisje dat in de knoop komt met zichzelf, als ze te maken krijgt met de echtscheiding van haar ouders. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Charlie. Er staan veel mooie zinnen in het boek zoals bijvoorbeeld “Je hoort soms beter waar een gesprek echt over gaat als je niet alles verstaat”, en “Ze gaf haar woorden een zetje. Ik deed of ze me niet meer inhaalden”.

Herman van de Wijdeven heeft met Leugenaar leugenaar een boek geschreven dat herkenbaar is voor kinderen waarvan de ouders uit elkaar zijn. In Leugenaar Leugenaar zien we hoe Charlie hier mee om gaat en hoe zij zich voelt.
Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 12/13 jaar

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *