Leven tussen de apen

Ze bestudeerde de vogels en de kippen in haar eigen tuin. Maar eigenlijk… wilde Jane het liefst van al naar Afrika! Niet om kippen en vogels te bestuderen, maar wel de dieren in het wild. 

In 1960 reisde Jane Goodall naar Tanzania om er de chimpansees te bestuderen. Ze hoopt meer te weten te komen over hoe wij ons vroeger als oermensen gedroegen, en ontdekt dat we misschien wel meer op apen lijken dan we beseffen. Een verhaal over hoe Jane als onderzoeker deel werd van een chimpanseefamilie en zo de hele wereld op een nieuwe manier naar deze apen leerde kijken.

In drie woorden

Informatief, verwondering, dromen

In meer woorden

We volgen Jane Goodall in haar zoektocht naar hoe wij ons vroeger als oermens gedroegen. Dit kwam niet uit het niets. Toen Jane één jaar oud was, kreeg ze van haar vader een chimpanseeknuffel die ze overal mee naartoe nam. Als klein meisje zat ze uren in de tuin en kippenhok om de dieren te bestuderen. Maar Jane had maar één doel: Naar Afrika reizen om dieren in het wild te bestuderen. Daar moet Jane hard voor werken. Als ze eenmaal in Afrika tussen de wilde dieren zit, gaat het ook niet vanzelf en komt Jane erachter dat ze heel erg veel geduld moet hebben. Maar dat werpt zijn vruchten af! 

Leven tussen de apen is het zesde deel in de serie over wetenschappelijke verwondering. En verwondering dat is het zeker. De band die Jane opbouwt met de chimpansees is bewonderenswaardig! Aan het einde van haar onderzoeken kan ze alle apen een goede nacht wensen in het “Chimpansees”. Na het lezen van het boek kun je Jane ook in actie zien, omdat er vele filmpjes en documentaires over haar zijn verschenen. 

   

Jan Leyssens neemt ons mee terug in het verleden waarbij dromen, durven, denken en doen centraal staat. De kleurrijke illustraties, gemaakt door Joachim Sneyers, geven ons een duidelijk beeld van Jane tussen de wilde dieren. De paginagrote illustraties worden afgewisseld met kleinere, en de kleurrijke illustraties met schetstekeningen. 

Lees ook onze tip over deel 5 Tocht naar de Noordpool op onze website.

Een bijzonder boek over dromen voor alle (kleine) onderzoekers vanaf 6 jaar!

 

 “Je kunt de wereld niet in je eentje redden. Maar je kunt wel de jongere generatie inspireren om hem voor ons allemaal te redden. Je zult versteld staan van wat geïnspireerde kinderen allemaal kunnen.” – Jane Goodall

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *