Lieve oma Pluis

Lieve oma Pluis
Categorieën: , ,
Author:

“Oma lag gewoon op bed, maar het was de laatste keer.”

Als je een dierbaar persoon verliest kan het moeilijk zijn om de jongste kinderen duidelijk uit te leggen wat begrippen als ‘de dood’ en ‘begraven’ nou eigenlijk zijn, als je ook nog te maken hebt met je eigen emoties. Lieve oma Pluis geeft juist de jongste kinderen een duidelijk beeld over dit proces. 

In drie woorden

Waardevol, troost, realistisch

In meer woorden

Stap voor stap neemt Dick Bruna je mee in het verhaal van Nijntje die net haar oma heeft verloren. Door de simpele maar krachtige, niet sombere illustraties wordt het verhaal versterkt. Tijdens de eerste publicatie van dit boek in 1996 heerste er nog een taboe op het onderwerp ‘de dood’ in de kinderliteratuur. Daardoor waren ook niet alle mensen enthousiast bij de lancering. Want de dood was iets waar je met kinderen niet over hoefde te praten. Maar gelukkig zijn de tijden veranderd. Dit boek heeft sindsdien meerdere prijzen gewonnen. Nijntje haar oma wordt begraven en dat gaat anders als bij een crematie. Maar er zijn wel overeenkomsten die aan de orde komen zoals dat er gehuild wordt en mensen een toespraak kunnen houden.

Net zoals andere Nijntje verhalen is ook Lieve oma Pluis vertaald in vele andere talen en dialecten waaronder het Fries, Japans en Duits. Dit boek kun je al voor lezen aan de jongste kinderen door het gemakkelijke maar duidelijke taalgebruik en de illustraties. De illustraties zijn niet op een sombere manier getekend en bieden een ingang voor mooie waardevolle gesprekken.

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *