Maan

Maan
Categorieën: ,

‘Daar ging Floris Jan, van eendagsvlieg naar RUIMTEHELD’.

Floris Jan is een heel klein vliegje met hele grote plannen: hij wil zijn familie trots maken met een vlaggetje op de maan. Er is alleen wel een beetje haast bij…

In drie woorden

Vastberadenheid, betekenisvol, daadkracht

In meer woorden

Floris Jan de eendagsvlieg mag dan klein zijn, zijn plannen zijn REUZEGROOT. Hij heeft zich voorgenomen om een vlaggetje op de maan te plaatsen. Een uitdagend plan voor zo’n klein beestje, temeer omdat hij eerst een raket moet bouwen om er überhaupt te komen. Terwijl de anderen hem amper geloven werkt Floris Jan gestaag door, vast van plan om zijn doel te bereiken. Maar er is haast geboden want het leven van een eendagsvlieg duurt niet lang…

Een verhaal dat aantoont hoe je met doorzettingsvermogen, daadkracht en geloof in jezelf gestelde doelen kunt bereiken, ook al denken anderen van niet. Het verhaal is geheel op rijm geschreven wat in combinatie met de speelse plaatsing  van de teksten erg fijn leest. Ook springt er steeds een belangrijk woordje uit. Dat is dan dik gedrukt en kan aanleiding zijn voor een vraag of uitleg. Grappig is ook dat in kleinere lettertjes onder een plaatje waarop te zien is dat Floris Jan haast maakt, een opmerking staat over de levensduur van een eendagsvlieg! Dat doorzetten loont wordt nog eens extra benadrukt door de waardering die Floris Jan krijgt van zijn familie en vrienden. Iedereen vindt hem een ruimteheld en dat is hij ook!

De illustraties zijn afwisselend groter en kleiner. Soms nemen ze twee naast elkaar liggen pagina’s in beslag. Ze zijn vaak grappig. De grote ogen van de eendagsvliegjes zijn vriendelijk. Ook laten de platen zien hoeveel werk Floris Jan moet verrichten voordat hij weg kan vliegen. En hoe blij iedereen is als het plan gelukt is.

Marije Siezenga en Oirik (Erik Nieuwenhuis) hebben dit boek samen geschreven en geïllustreerd. Ze zijn een koppel. ‘Maan’ is het eerste boek dat door hun samenwerking tot stand is gekomen.

Een gezellig voorleesboek voor doorzetters en ruimtehelden vanaf een jaar of 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *