Migranten

Migranten
Categorieën: , ,
Publisher:

Hoeveel grenzen moet je oversteken om thuis te komen?

Als hun bos sterft moet een groep dieren noodgedwongen op zoek naar een nieuwe plek om te kunnen leven. Wat volgt is een reis vol onzekerheden, verdriet, honger en de gevaren van de zee. Maar bovenal is het een reis waarbij dood en hoop naast elkaar bestaan. Een reis die hoopvol eindigt in een ander bos, vol kleurrijke bladeren.

In drie woorden

Confrontrerend, troostrijk, hoopvol

In meer woorden

Nog steeds een actueel onderwerp: mensen die uit hun land vluchten vanwege oorlog, hongersnood en onderdrukking. Het komt regelmatig voorbij in het nieuws op radio en TV. Dit boek is goed bruikbaar om met kinderen vanaf een jaar of 7 te praten over migratie en vluchtelingen.
Het is een tekstloos prentenboek, de prenten vertellen het verhaal: Een groep dieren ontvlucht hun land, een kaal bos zonder bladeren. Ze gaan op zoek naar een nieuw land en worden achtervolgd door de dood. Er volgt een reis over land en zee, vol onzekerheid, waar honger, dood en hoop elkaar afwisselen.

De prenten zijn spreadvullend en intens. Tegen een inktzwarte achtergrond trekken de verschillende, gedetailleerd geschilderde dieren voorbij, gehuld in kleurrijke kleren en met trieste gezichten en hangende schouders. Ondanks de grote diversiteit van dieren, valt vooral de grote onderlinge saamhorigheid op. Het verhaal eindigt hoopvol in een land waar de bomen weer bladeren en kleur hebben.

Issa Watanabe’s Migranten confronteert de kijker met de keiharde werkelijkheid waarin miljoenen vluchtelingen verkeren. Maar ze doet dat met poëtische beelden die ook troost en hoop bieden. Een kunstwerk, maar lees het wel samen met je kind, omdat het anders misschien te heftig is.

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *